Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2012-11-26 14:30


Nationella miljönyckeltal för landsting och regioner ger möjlighet till förbättringar


För första gången publiceras nu en rapport med nationella miljönyckeltal för landsting och regioner. Rapporten som tagits fram i Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) regi, visar i huvudsak på positiva trender för minskad antibiotikaförskrivning, ökade inköp av ekologiska livsmedel, minskad energianvändning i lokalerna, ökad andel förnybara drivmedel i kollektivtrafiken och minskad klimatpåverkan från medicinska gaser.

Utvecklingen är dock inte entydig och skillnaderna mellan landstingen är stora. Jämförelserna visar på möjligheten av fortsatta förbättringar. Det är också ett viktigt syfte med jämförelserna, att kunna lära av varandra.

Västra Götalandsregionen ligger långt framme inom flera miljöområden och har bland annat prisats för sitt arbete med miljöanpassad upphandling och inköp. Nyckeltalen som presenteras i rapporten visar både styrkor och svagheter inom det interna miljöarbetet. En av styrkorna är energieffektiviseringen i det egna fastighetsbeståndet. Utsläpp av lustgas från förlossning är ett område med stor förbättringspotential som Västra Götalandsregionen arbetar aktivt med.

-      Nyckeltalen stämmer väl med dem som vi redan använder i vår miljöredovisning, säger Sara Eriksson, miljöstrateg inom Västra Götalandsregionen och projektledare för det nationella projektet. Men samarbetet kring nationella miljönyckeltal gör att vi får nya möjligheter att lära av varandra, vi får också ett förbättrat och mer enhetligt sätt att redovisa våra data. Och det ger en sporre i det interna miljöarbetet.

 

-      Landstingen har goda möjligheter att påverka utvecklingen inom miljö och folkhälsa genom både sin verksamhet, sin upphandling och sina kontakter med medborgarna, säger Gunilla Glasare, avdelningschef på Avdelningen på tillväxt och samhällsbyggnad på Sveriges Kommuner och Landsting. Därför är det glädjande att jämförelser nu presenteras på miljöområdet.

Nyckeltalen är utvalda utifrån att de är relevanta ur miljösynpunkt, har hög datakvalitet och att de är jämförbara. Framöver kan fler nyckeltal komma att inkluderas i jämförelserna, i takt med att datakvaliteten utvecklas.

Rapport landstingens miljönyckeltal SKL-LMC 2012 (pdf)

SKL pressmeddelande om de gemensamma miljönyckeltalen

Västra Götalandsregionens miljöpolitiska program



Kontaktperson: Sara Eriksson, miljösekretariatet, sara.eriksson@vgregion.se, telefon 010-441 40 31
Andreas Hagnell, SKL, andreas.hagnell@skl.se


Läs meddelandet som PDF