Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2013-05-30 08:30


Nationellt nätverk för mer havsbaserad vindkraft


Under den sista dagen på Nationella vindkraftskonferensen i Kalmar lanserades ett nätverk med syfte att främja utvecklingen av den havsbaserade vindkraften i Sverige. Västra Götalandsregionen har tagit initiativet att med Region Skåne, Region Blekinge, Regionförbundet i Kalmar, Svensk Vindenergi, BasEl,  Stålbyggnadsinstitutet, Sveriges Hamnar med flera starta samverkan för havsbaserad vindkraft.

- Vi driver frågan om förnybar energi brett i Västra Götaland och vi tror att kombinationen energi och maritim industri har framtiden för sig. Svenska underleverantörer och projektörer ligger idag i framkant av utvecklingen och många företag har tidigare erfarenhet från offshore. Svensk forskning och utveckling inom både det maritima området och elkraftområdet ligger långt fram vid en internationell jämförelse, säger Tomas Österlund, miljöstrateg inom energi och transporter inom Västra Götalandsregionen.

Samarbete för industrin i Sverige

Flera kustregioner ser havsbaserad vindkraft som en viktig del i sitt utvecklingsarbete och någonting som ger goda möjligheter för nya jobb, industriell utveckling inom bland annat den maritima industrin, exportmöjligheter och - inte minst! - förnybar elproduktion.

I ett nationellt nätverk för havsbaserad vindkraft samlas och skapas en bred samverkan mellan olika aktörer och utvecklingen av havsbaserad vindkraft lyfts från ett regionalt intresse till ett nationellt intresse. Nätverket kommer att jobba med:

  • Analyser, studier och rapporter
  • Rekommendationer och förslag
  • Konferenser och seminarier
  • Omvärldsbevakning
  • Kunskapspridning.
  • Samarbete med liknande nätverk.

Västra Götaland redan långt framme

Västra Götalandsregionen har länge varit aktiv inom vindkraft och Västra Götaland är nu också det län som har flest verk både till antal och installerad effekt. Målet är att vara oberoende av fossil energi år 2030. Men vindkraften är inte enbart viktig ur ett miljöperspektiv utan även för den ekonomiska utvecklingen i regionen.

- Vi ser att havsmiljön och havsanknutna verksamheter inte bara är en del av Västra Götalands historia utan också kommer att vara en del i dess framtid. Därför har vi tagit detta initiativ till ett nationellt nätverk för mer havsbaserad vindkraft, säger Tomas Österlund.

Power Väst - Västra Götalandsregionens nätverk för mer vindkraft

Maritim strategi för Västra Götaland



Kontaktperson: Tomas Österlund, miljöstrateg 0702-22 12 19


Läs meddelandet som PDF