Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2011-12-07 08:00


Nordisk samverkan för vässad biogaskompetens


Hinder kring etablering av biogasanläggningar och infrastruktur ska bort redan i planeringsfasen. Det är målet för Interreg-projektet Implement som Västra Götalandsregionens miljönämnd avsätter en knapp miljon kronor till under tre år.

Implement är ett samnordiskt projekt som stärker biogasens utvecklingsmöjligheter och skapar gemensam nytta för kommuner, regioner, forskning och näringsliv i KASK, Kattegatt - Skagerakkområdet.

- Biogasen är ett lokalt, klimatsmart drivmedel som också löser ett avfallsproblem. Den gränsöverskridande forskningen och erfarenheter från både Danmark, Norge och Sverige ska vässa kompetensen för ökad produktion och fler arbetstillfällen kring biogas, menar Sören Kviberg, ordförande i Västra Götalandsregionens miljönämnd.

Underlätta lokalisering och planering

Inom den svenska delen av projektet ska ett nytt grafiskt verktyg som prövats för att hitta de bästa områdena för lokalisering i Skaraborg och Fyrbodal tillgängliggöras och implementeras i intressanta kommuner och delregioner. Projektets mål är att ta bort hinder för etablering av biogasanläggningar och infrastruktur redan i planeringsfasen.

Redan vid planering av anläggningar har det ibland visat sig svårt på grund av motstånd mot placering, infrastruktur, bristande insikt och kunskap om biogasens möjligheter och miljömässiga utmaningar.

Två huvudspår för Implement i Västra Götaland

Projektet handlar om biogas från idé till konkret planläggning. Två huvudspår gäller för projektarbetet i Västra Götaland:

  • Infrastruktur Samverkan mellan kommuner och branschorganisationer leder till effektivare produktion, logistik och leverans av fordonsgas till strategiskt rätt placerade och för kunderna lättillgängliga tankställen.
  • Lättillgängliga forskningsresultat Mer tillgängliga forskningsresultat leder till att nyheter snabbare når användaren och på så vis påskyndas utvecklingen. Resultaten i praktisk användning ger också forskningen möjlighet att snabbt gå vidare utifrån om forskningsresultatet stämmer med verklig användning eller inte. Nätverket kommer också att bidra till informationsflöde mellan olika forskare. 

Organisation och finansiering

Innovatum kommer att vara koordinator för den svenska delen av Implement och medfinansierar projektet liksom Västra Götalandsregionen, Dalslandskommunernas kommunalförbund och Trollhättan Energi, utöver medlen från Interreg och övriga nordiska medverkande.

Västra Götalandsregionens kraftsamling för ökad användning och produktion av biogas - Biogas Väst

Lista på miljönämndens beslut i korthet(pdf) 

       



Kontaktperson: Hanna Jönsson 0702-50 24 05


Läs meddelandet som PDF