Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2011-06-28 14:00


Ny marknadsöversikt: fler energieffektiva hus i småhuskatalogerna


Allt fler småhusleverantörer tillverkar nu hus med lägre energiförbrukning, det visar en ny marknadsöversikt som har gjorts av Hållbar utveckling Väst och Passivhuscentrum Västra Götaland på uppdrag av Energimyndigheten och Västra Götalandsregionen. Marknadsöversikten ska hjälpa husköpare att hitta företagen med de mest energieffektiva monteringsfärdiga småhusen.

- Intresset har vuxit snabbt, säger Joa Ivarsson, ansvarig för miljönämndens program för energieffektiva byggnader. I årets marknadsöversikt deltar 21 tillverkare av monteringsfärdiga småhus.  I den förra översikten 2009 som Västra Götalandsregionen beställde och som var den första i Sverige, deltog 14 husleverantörer. Alla svenska tillverkare bjöds in att delta i översikten utan kostnad.

Lägre livsscykelkostnad

De effektivaste husen har klart lägre livscykelkostnad än leverantörernas standardhus. Ett räkneexempel med ett av de effektivaste husen, ett passivhus, visar att det är klart billigare än standardhusen sett över hela husens livscykel. Det kostar fyra miljoner kronor totalt under 50 år, medan motsvarande standardhus kostar sju procent mer – 4,3 miljoner kronor. I livscykelkostnader inkluderas

  • byggnation
  • räntekostnader
  • energikostnader
  • löpande underhåll
  • utbyte av värmesystemets delar.

I exemplet antas energikostnaderna öka med måttliga fem procent per år – de senaste femton åren har de ökat med sju procent per år i genomsnitt. 

Halva värmeförlusten jämfört med standardhusen

Husen i översikten visar att det går att minska värmeförlusterna till mindre än hälften jämfört med standardhusen genom att bygga välisolerat och tätt. I princip alla husen i översikten återvinner dessutom värmen från inneluften i ventilationssystemet. Det görs antingen med en frånluftsvärmepump eller, som de allra effektivaste husen, med värmeväxling genom ett så kallat FTX-aggregat.

Plusenergihuset är mest energieffektivt

Det allra mest effektiva huset i översikten är ett så kallat plusenergihus. Det ger under ett år mer energi än det använder, tack vare solceller som ger el. Det är det enda huset som har solceller som standard, men många av husen har solfångare som ger värme. 
  
Energieffektiva småhus - en marknadsöversikt för dig som ska bygga nytt (pdf) 
 



Kontaktperson: Joa Ivarsson, Västra Götalandsregionens program för energieffektiva byggnader 033-17 48 21


Läs meddelandet som PDF