Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2015-02-02 08:00


Nya möbler är miljöanpassade, gamla blir som nya


Västra Götalandsregionen satsar stort på cirkulär ekonomi och mer hållbar resurshantering inom den västsvenska inredningsbranschen.

Västra Götalandsregionen har ett ansvar för regionalt utvecklingsarbete och gör det med en stark miljöprofil.  Möbler och textil är stora branscher i Västra Götaland och därför prioriterade utifrån en handlingsplan för resurseffektiva och giftfria produkter och tjänster. Den är i sin tur är kopplad till VG2020 - strategi för tillväxt och utveckling i Västra Götaland 2014-2020. 

Västsvenska tillverkare utvecklar affärsmodeller för redesign

Med en bas i möbelklustret i Tibro/Skaraborg medfinansierar Västra Götalandsregionen ett projekt kring hur företag på ett professionellt sätt kan uppgradera befintliga möbler för en längre livslängd. På så sätt kan man också förena ny produktutveckling med affärsmodeller för cirkulära flöden.

Möbler för offentligt bruk har hög kvalitet och goda förutsättningar för redesign. Trots det slängs alldeles för mycket möbler. En rationell hantering ska utvecklas i projektet, det är en förutsättning för att lyckas återbruka stora volymer inom till exempel offentliga organisationer.

Kinnarps och Offecct, är två västsvenska företag som varit med i samarbetet sen starten. De visar nu upp konkreta satsningar på cirkulära flöden på Stockholm Furniture Fair där Kinnarps visar återbrukade möbler och Offecct ett nytt koncept.

Nya produkter i Gröna listan

Västra Götalandsregionen har sedan flera år gått i bräschen för att öka utbud och efterfrågan på möbler med höga miljökrav. Genom att utveckla Gröna listan, en offentlig databas som visar Västra Götalandsregionens och Göteborgs Stads avtalsprodukter som uppfyller miljökraven i Svanen och EU-blomman, synliggör Västra Götalandsregionen det bästa på marknaden ur miljösynpunkt.

Nu har Svanen skärpt kraven och det påverkar också Gröna listans utbud vilket är uppdaterat igen för nionde året på rad. 60 % av våra inköp av inredning kommer idag från Gröna listan.

I Gröna listan finns flera välkända företag som Kinnarps, Offecct, Stolab, Swedese, Lammhults, NC Care, Ludvig Svensson med flera.

Mer info

Ta chansen att träffa Birgitta Nilsson, Västra Götalandsregionens processledare, som kommer att vara på möbelmässan i Stockholm från och med onsdag 4 februari.



Kontaktperson: Birgitta Nilsson, birgitta.j.nilsson@vgregion.se eller 0703-38 50 75


Läs meddelandet som PDF