Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2010-12-13 08:00


Treårig satsning för energieffektiv renovering


Ett nytt treårigt program för energieffektiva byggnader har antagits av Västra Götalandsregionens miljönämnd. En viktig utmaning i det nya programmet är att energieffektivisera det befintliga beståndet av byggnader. Målet är att minska klimatpåverkan från energiförbrukning men också att öka konkurrenskraften i den västsvenska byggsektorn.

- Boendet förbrukar nästan en tredjedel av all energi i Sverige. Nybyggnadstakten är cirka 2 % och det betyder att det skulle ta 50 år om alla hus skulle rivas och ersättas med mer energieffektiva byggnader. Därför är en satsning på energieffektivisering vid renovering och ombyggnad i befintliga hus så viktig. Och det förutsätter politisk vilja och aktiv samverkan, menar programansvarig Åsa Lindell på miljösekretariatet.

Målgrupper för arbetet är kommunernas politiker och tjänstemän, beställare av fastigheter, byggbranschen, byggutbildare, småhustillverkare och fastighetsägare.  

Mål för fler energieffektiva byggnader

Delmålen i det nya programmet 2011-2013 är

  • Minst 10 demonstrationsprojekt med teknik och metoder för energieffektiv renovering
  • Majoriteteten av kommunerna i Västra Götaland medverkar att uppfylla målen inom Smart Energi:s överenskommelse för fler energieffektiva byggnader
  • Minst 20 % av alla nya bostäder är energieffektiva byggnader, vilket motsvarar hälften så stor energiförbrukning som anges i Boverkets nybyggnadsregler.

Programområden

Arbetet i programmet för energieffektiva byggnader sker inom sex olika områden:

  1. Spridning av kunskap och erfarenheter
  2. Demonstration och utvärdering
  3. Policy och planering
  4. Passivhuscentrum i Västra Götaland
  5. Nationell och internationell samverkan
  6. Forskning och utveckling

Programmet för energieffektiva byggnader 2007-2010

Det förra programmet för energieffektiva byggnader som pågått från hösten 2007 fram till nu, har varit framgångsrikt. Västra Götaland ses som en föregångsregion med många demonstrationsobjekt och en stor andel energieffektiva nya byggnader. Ett tjugotal nya företag med energieffektivt byggande som affärsidé har startats och närmare 90 tidigare etablerade företag arbetar nu med energieffektivt byggande. 

Läs mer på webbplatsen för programmet för energieffektiva byggnader

Slutrapporten för programmet 2007-2010 

Lista på miljönämndens beslut i korthet



Kontaktperson: Åsa Lindell, programansvarig 033-17 48 21


Läs meddelandet som PDF