Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2013-05-27 14:30


Pristagarna utsedda till Göteborgspriset för hållbar utveckling


En miljon för arbete med naturens tjänster och sinnrika lösningar. Årets tema för Göteborgspriset för hållbar utveckling är "Naturens tjänster och sinnrika lösningar". Det handlar om att förstå, värdesätta och låta sig inspireras av naturen.

Detta har varit utgångspunkterna vid valet av årets mottagare av Göteborgspriset för hållbar utveckling:
• Naturens fantastiska förmåga att anpassa sig och utveckla sinnrika lösningar - och mänsklighetens möjligheter att lära av detta.
• Människan och samhället är helt beroende av naturens tillgångar och det är tjänster som naturen förser oss med - men vars egentliga värden sällan lyfts fram. 

Prissumman är på en miljon kronor och delas lika mellan två forskare som båda gjort betydande insatser inom detta område. Årets pris är det fjortonde i ordningen och kommer att delas ut vid en ceremoni i Göteborg den 21 november 2013.

Biomimik och ekosystemtjänster belönas

De två pristagarna är:

  • Janine Benyus, USA, utbildad biolog och har skrivit sex böcker, bland annat Biomomicry. Innovation Inspired by Nature 1997. I boken lyfter hon fram biomimik inom skilda områden som hur vi kan fånga energi, hur vi kan driva företag, skaffa mat och hela våra kroppar.
  • Pavan Sukhdev, Indien, som började sin karriär som internationell bankman men tog tjänstledigt för att leda två större miljöprojekt. Det ena projektet var den banbrytande studien The Economics of Ecosystems and Biodiversity (TEEB) där man beräknar kostnaden för att bevara biologisk mångfald och ekosystemtjänster. TEEB-studien är ett viktigt underlag i FN:s arbete med att inkludera ekosystemtjänster i nationalräkenskaperna till 2018.  Den andra studien var UNEP:s The Green Economy Initiative.

Pris i samverkan mellan offentliga aktörer och näringsliv  

Priset delas ut i samverkan mellan Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen och 13 företag: Andra AP-fonden, Carl Bennet AB, Christan Berner Invest AB, Elanders AB, Eldan Recycling, Folksam, Handelsbanken, Kooperativa Förbundet, Nordea, PEAB, SEB, DB Schenker AB och SKF.

Läs prismotiveringarna och mer om pristagarna här



Kontaktperson: Peter Holmberg, miljöchef 010-441 40 28


Läs meddelandet som PDF