Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2013-03-15 08:00


Så här användes miljömiljonerna 2012


Varje år avsätts en miljon kronor av Västra Götalandsregionens miljönämnd till miljöinsatser hos de fyra kommunalförbunden. Under 2012 har det handlat om allt från miljöteknikexport till sociala aspekter inom avfallssortering, textil re-design, lokal nöt- och lammköttsproduktion och klusterlogistik.

De fyra miljonerna ska gå till miljöinsatser som är prioriterade i tillväxtprogrammet för Västra Götaland 2008-2013 och uppfylla miljönämndens riktlinjer för projekt. Syftet med dessa särskilda medel är att stimulera samverkan och nyskapande miljöinsatser.

De medfinansieras med lika mycket pengar från varje kommunalförbund som också genomför och rapporterar projekten. Under 2012 har dessa så kallade miljömiljoner gått till drygt 20 projekt i delregionerna.

- Det är en väldigt spännvidd på miljöprojekten, säger miljönämndens ordförande Sören Kviberg. Här ser man fördelen för delregionerna i att de kan satsa på grön tillväxt och miljödriven affärsutveckling efter sina olika förutsättningar och inriktningar på näringslivet. 

Så här har kommunalförbunden använt miljömiljonen under 2012

  • Business Region Göteborg (som förfogar över medlen för Göteborgsregionen), Fyrbodals och Skaraborgs kommunalförbund har alla utnyttjat miljömiljonen för tjänster för affärsdriven miljöutveckling.
  • En del av medlen används i helregionala projekt med delregionalt stöd, till exempel EcoEx och Miljöbron.
  • Delregionala projekt och vissa kluster har utnyttjat medlen, till exempel Föreningen Skog och Trä i Väst och Waste Recovery.   

Lista på projekten inom miljömiljonen (pdf)

Redovisning av tillväxtprogrammets särskilda medel för miljöinsatser (inklusive lista med beskrivningar av projekten per kommunalförbund) (pdf)

Till lista och kort beskrivning av alla projekt som miljönämnden beviljat medel till 2012 

Lista på miljönämndens beslut 2013-03-14 i korthet (pdf) 



Kontaktperson: Tomas Österlund, miljöstrateg 010-441 40 29


Läs meddelandet som PDF