Allt fler kommuner har upptäckt nyttan med att delta i Skolmatsakademin där ytterligare åtta kommuner har tillkommit 2011. Nu ingår 28 kommuner och sju av Göteborgs stadsdelsnämnder i det regionala kunskapsnätverket. Syftet är att stärka och utveckla skolmatens roll genom att inspirera och visa goda exempel.
Västra Götalandsregionens miljönämnd beslutade vid sitt möte den 4 februari att avsätta 300 000 kronor för ytterligare ett verksamhetsår.
Utbildning om klimatsmart mat
Under våren 2011 fokuserar Skolmatsakademin på klimatsmart mat i samarbete Karolinska Institutet och medverkande kommuner och stadsdelar i Västra Götaland. I februari hålls tre utbildningsdagar för kommunernas måltidspersonal, pedagoger, folkhälsofrämjare med flera. Ät S.M.A.R.T-materialet är utgångspunkt.
- Målet för Skolmatsakademins verksamhet under 2011 är att ytterligare stärka kunskapsutbytet kommuner och stadsdelar emellan. Vi ska också gemensamt söka EU-medel för ett projekt för kompetensutveckling av skolmåltidspersonal, säger projektledare Josefina Bodin.
För god hälsa och miljö, och goda matupplevelser
Skolmatsakademin ska främja skolmåltiden och goda matvanor i skolan. Syftet är att förmedla en positiv attityd till skollunchen och öka kunskapen om hur valet av livsmedel påverkar vår hälsa och miljö.
Skolmatsakademin finansieras sedan 2007 av folkhälsokommittén och miljönämnden i Västra Götalandsregionen, tillsammans med deltagande kommuner och stadsdelar i Västra Götaland.