Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2010-11-02 08:00


Nu ska industrin bli mer energieffektiv


Nu drar samarbetsprojektet EnergInVäst igång för att hjälpa tillverkningsföretag i Västra Götaland att kapa sin energinota men också till att minska klimatpåverkan. Projektet leds av Västra Götalandsregionen i samarbete med Länsstyrelsen i Västra Götaland och med stöd av Energimyndigheten. Övriga medverkande är Hållbar utveckling Väst, KanEnergi, Miljösamverkan Västra Götaland och en rad energiexperter med koppling till forskning och utveckling.

- De små och medelstora tillverkningsföretagen är viktiga för regionens näringsliv. Vi är väldigt glada över att kunna samla kompetensen både hos experter och myndigheter för att erbjuda företagen stöd i arbetet med att effektivisera energi- och resursanvändningen. Detta ger både en mer konkurrenskraftig industri och bättre miljö, säger Kristina Käck, projektägare, Västra Götalandsregionen.

EnergInVäst startar i november med tre frukostträffar på olika platser i Västra Götaland, Göteborg, Trollhättan och Ulricehamn. Där kan de företag som vill bli mer energieffektiva och spara pengar - och ligga i framkant med sitt energiarbete - få mer information om vad projektet innebär. De företag som deltar i EnergInVäst erbjuds bland annat subventionerade utbildningsdagar och löpande, kostnadsfritt stöd av experter.

- Vår erfarenhet är att man hittar lönsamma åtgärder på MINST 20% besparing, och vi har aldrig hittat under 10%, säger Mats Johansson, VD för konsultföretaget KanEnergi som har stor erfarenhet av tidigare projekt för energieffektivisering.  

För att kunna göra lönsamma insatser för att spara energi måste man ha god kunskap om sin förbrukning. Därför genomför varje företag en kartläggning med stöd av projektet. Genom projektet får man också konkreta råd om åtgärder och rutiner för belysning, värme, kyla, ventilation, tryckluft, maskiner och produktionsprocesser med mera.

Samverkan mellan projektets experter och tillsynsmyndigheterna för miljö gör att experterna kan uppmärksamma de företag som deltar på de krav som myndigheterna brukar ställa.

Goda exempel på företag som lyckats spara energi och pengar genom EU-projektet Engine, där de svenska insatserna medfinansierades av Västra Götalandsregionen:

Håkanssons Sågblad, Åmål. Kontakt: Lennart Arvidsson 0532-616 44 

Plast Petter, Töreboda. Kontakt: Jens Westerlund, 0506-488 91

Blomdahls Mekaniska, Herrljunga. Kontakt: Jan Blomdahl 0513-223 30 

Processkontroll, Uddevalla. Kontakt: Tarmo Pohjonen 0303-79 91 04

Läs mer om projektet EnergInVäst    



Kontaktperson: Kristina Käck, Västra Götalandsregionen 033-17 48 23, eller
Joakim Achim Friedrich, Hållbar utveckling Väst 031-389 14 83, eller Aase Newborg, KanEnergi 0761-11 34 57


Läs meddelandet som PDF