En soffa i airbagväv, en fåtölj inspirerad av en välklädd man och en lampskärm av textilsladdar. Sedan i september har teamet i Västra Götalandsregionens projekt Studio Re:design skapat nya produkter av spill i Designstudion i Borås – allt för att minska textilbranschens miljöpåverkan. På Furniture & Light 2013 presenteras de första prototyperna.
– I Västra Götalandsregionen går vi vidare med våra satsningar på Hållbar konsumtion. Efter succén med Gröna listan tar vi steget längre och arbetar med återbruk på en professionell nivå i Studio Re:design, säger Birgitta Nilsson, processledare på Västra Götalandsregionens miljösekretariat.
Tre designers; Marie-Louise Hellgren, Gudrun Bonér och Anna Lidström har arbetat i Designstudion i Borås sedan september 2012. De har fått textilt spill från industrin i Västsverige och inlämnade textilier från bland annat Röda Korset. De har sedan fått använda sitt gemensamma kunnande och sin kreativitet för att skapa nya produkter. Nu visas ett urval av de nu närmare femtio prototyperna på möbelmässan i Stockholm 5-9 februari.
Ge överskottet värde, minska miljöpåverkan och skapa marknad
- Dagens snabba konsumtion ger stora textila avfallsberg, ca 70 000 ton per år i Sverige. Så det är dags att ge textllt spill och överblivna kläder ett nytt och högre värde, menar Birgitta Nilsson.
Studio Re:designs produkter ska vara möjliga för företag att tillverka. På så sätt skapas en marknad för det som annars skulle ha slängts, och samtidigt möjliggörs nya företag och arbetstillfällen. Allt för att i slutändan minska textilbranschens miljöpåverkan.
Småskalighet, kvalitet, hantverk och lokal materiallogistik ger nya förutsättningar för produktion och jobb i Västsverige.
Detta är Studio Re:design
Studio Re:design är ett initiativ som syftar till att främja arbetet med textilt återbruk inom kläd- och inredningsbranschen i Västra Götaland. Genom att se textilt överskott som en resurs och utveckla prototyper med hög design- och modegrad vill man, tillsammans med företag i området, få redesign att nå sin kommersiella potential.
Projektet kan ses som en fortsättning på Västra Götalandsregionens satsning på hållbar konsumtion. Den inleddes med metoden Design med Omtanke för att skapa långsiktigt hållbara offentliga miljöer, och Gröna Listan som visar inköparna miljöanpassade möbler och inredning. En förstudie kring redesign och återbruk av möbler har också påbörjats.
Dessa deltar i projektet
Studio Re:design drivs av Västra Götalandsregionen i samarbete med Högskolan i Borås, Tillskärarakademin i Göteborg, Naturskyddsföreningen och Sjuhärads kommunalförbund.
Våra företagsspartner är Abecita, Acqwool, Coats, Elmo Leather, Eton Shirts, FOV Keystone, Lampgustaf, Ludvig Svensson, Marbäcks Tricot, Nudie Jeans, Nud, Olle Winter, Provrummet, Texrep, Rudholm & Haak, Röda Korset, Syverket och Zäntrum.
Läs mer och se pressbilder på Mynewsdesk
Studio Re:design