Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2011-11-11 08:00


Vad kostar vindkraften?


Timbro har försökt räkna på vad vindkraften kostar i rapporten ”Vindkraften - 215 miljarder senare”. Tyvärr så missar Timbro hela poängen då man inte utgår ifrån konsumentens perspektiv, menar power Väst.

Det intressanta skulle vara att ställa kostnader för elcertifikat i relation till sänkning av elpriset, det vill säga vad blir totalkostnaden för elkonsumenten i slutändan. Enligt Energimyndigheten är det inte orimligt att det faktiskt blir en sänkt totalkostnad. För den elintensiva industri som inte behöver köpa certifikat, är systemet enbart en fördel.

Elcertifikat utfärdas för all förnybar el

Det är också synd att Timbro enbart räknat på vindkraften. Elcertifikat utfärdas till alla förnybara energikällor som producerar el. På så sätt kommer den billigaste elproduktionen att byggas ut först.

- Med det i åtanke kan man konstatera att vindkraft är billig och konkurrenskraftig jämfört med andra energikällor, eftersom den nu faktiskt håller på att byggas ut, säger Fredrik Dolff från Power Väst, Västra Götalandsregionens satsning för utbyggnad av vindkraft.

Västra Götaland etta på vindkraftslistan

Det finns goda förutsättningar för vindkraften i Sverige och speciellt i Västra Götaland som nu är nummer ett på Vindkraftslistan, en ranking av Sveriges
21 län. Detta framgår av nya beräkningar från Svensk Vindenergi.

Timbro hävdar att vindkraften inte behövs eftersom vi kommer att få ett överskott av el i Sverige. Men anledningen till att Sverige kommer att ha ett överskott är, enligt Energimyndigheten, att vi bygger ut vindkraften och att den kommer att stå för den största ökningen.

Vindkraften ger nya jobb

En annan positiv effekt med vindkraftsutbyggnaden är att vindkraften skapar arbetstillfällen i Sverige. Det handlar då inte enbart om drift och underhåll utan även arbete för underleverantörer som SKF och ABB, och det oavsett var vindkraften byggs.

I intervjuer som Power Väst har gjort med företag konstateras att av 33 identifierade underleverantörer är det 57 % som idag även levererar till fordonsindustrin.

Power Västs bemötande av felaktigheter i Timbros rapport

Energimyndigheten pressmeddelande 2011-02-08 Elintensiv industri tjänar på vindkraft

Svensk Vindenergi pressmeddelande 2011-11 09. Västra Götaland på första plats på Vindkraftslistan 

Power Väst webbplats



Kontaktperson: Fredrik Dolff, Power Väst, 0734 - 42 66 26


Läs meddelandet som PDF