Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2015-07-29 08:00


Västerhavsveckan 2015 - nu ännu fler aktörer och aktiviteter


Den 1-9 augusti arrangerar Västra Götalandsregionens miljönämnd Västerhavsveckan längs hela Bohuskusten. Syftet är att lyfta havets betydelse och väcka engagemang för havsmiljön genom en rad aktiviteter för allmänheten.

2015 arrangeras den sjunde upplagan av Västerhavsveckan. Då kan man träffa forskare, lära sig mer om havet, njuta av havsnära kustreservat, följa med på sälsafari eller upptäcka livet under ytan. Ett 70-tal medarrangörer ordnar aktiviteter under, över och vid vattenytan.

I år bjuds det dessutom på jubileum eftersom Måseskärs fyr fyller 150 år. Fyren har fått ett tillfälligt tillstånd att vara tänd under åtta dagar och då har man en unik chans att se den stråla i all sin glans.

Göteborgs universitet satsar också stort på att delta i Västerhavsveckan. Förutom flera aktiviteter vid de marinbiologiska stationerna i Kristineberg och på Tjärnö  besöker forskningsfartyget Nereus Björkö med sin undervattenskamera (ROV). Det blir möjligt att besöka fartyget, träffa forskare och att upptäcka vad som döljer sig på djupet i hamnen. Dessutom bjuds på flera föredrag.

Vill skapa engagemang

– I Västerhavsveckan ser vi en möjlighet att väcka intresse för havet och vi vill skapa engagemang kring hur vi kan nyttja det på ett hållbart sätt. Under den här veckan samarbetar vi med flera intressenter och aktörer, både myndigheter, universitet, organisationer och företag, säger projektsamordnare Gunilla Fransson Bangura.

Varierat program

Veckan inleds lördag den 1 augusti på Eriksbergs kajer i Göteborg med invigningstal, politikerdebatt, sportfiske, mat och mycket annat. Och sedan rullar det på hela veckan längs hela Bohuskusten. Vad sägs om:

  • att upptäcka hur Sveriges största vindkraftverk till havs fungerar
  • en tur med ett forskningsfartyg från Lysekil eller Tjärnö
  • klappakvarium både i Nordstan och ute på stränderna
  • sälsafaris och kustnära vandringar eller plankton
  • skutor, folktro och myter på Bohusläns Museum
  • tång och alger blir vår nya matfavorit? 
  • hur geologin har påverkats av havet?

 – Det finns något för de flesta smaker och det bästa är nog att själv botanisera i programutbudet. Havet är härligt och vi hoppas att många väljer att delta i någon eller flera av aktiviteterna, för att njuta av kusten, ha roligt och samtidigt lära sig mer om havet som resurs, säger Gunilla Fransson Bangura.

 



Kontaktperson: projektledare Gunilla Fransson Bangura, miljöavdelningen, Koncernkontoret, gunilla.fransson@vasterhavsveckan.se eller mobil: 0709 – 30 59 30


Läs meddelandet som PDF