Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2013-03-21 11:00


Kommuner och landstings bilparker miljöförebilder


Miljöfordonsdiagnos 2012 visar på en tydlig trend. För fjärde året i rad ökar andelen miljöfordon och ligger nu på över 60 procent hos kommuner och 83 procent hos landsting. 257 av 290 kommuner sänker sina snittutsläpp av koldioxid.

Offentliga verksamheter ligger långt före svenska företag med sina miljötänkande fordonsparker, noterar Miljöfordon Syd och Bisnode som står bakom rankingen.

Resultat för Västra Götaland

Västra Götalandsregionen placerade sig som fyra på topp fem-listan av landsting/ regioner i rankningen.

Från Västra Götaland fanns fyra kommuner med på kommunernas topp 20-lista; Borås och Trollhättan på nionde, Mölndal på 13:de och Kungälv på 16:de plats.

Trollhättan toppade dock listorna för både "klimateffektivaste fordonspark" och "högst andel biofordon". Vara kommun placerade sig i på tredje plats med avseende på flest miljöfordon.

I rankinglistan Miljöfordonsdiagnos 2012, vägs resultaten samman för personbilar och lätta lastbilar i åtta av elva kategorier. Placeringarna gäller bland 123 av 290 kommuner och 16 av 21 landsting. Två vinnare utses, en för landsting och en för kommuner. Årets vinnare är Botkyrka kommun och Örebro läns landsting.

Blandade fakta ur Miljöfordonsdiagnos 2012 (jämförelse med 2011)

  • Andel miljöfordon i kommunerna är 63 procent, en ökning med 3 procentenheter.
  • Motsvarande andel hos landstingen är 83 procent, en ökning med 8 procentenheter.
  • Fem landsting, däribland Västra Götalandsregionen, har en miljöbilsandel på över 90 procent.
  • Lägst klimatpåverkan kan Skåne läns landsting uppnå med ett snittutsläpp på 82,6 g fossil koldioxid/km och bil, då hänsyn tagits till användning av E85 och biogas. Detta värde ska jämföras med 144,7 g koldioxid/km och bil som är utsläppsnivån för landstingens snittbil om alla fordon använder fossila bränslen.
  • Motsvarande värden för Trollhättans stad är 60,5 gram fossila utsläpp att jämföras med den kommunala snittbilens fossila utsläpp på 152,7 g/km.

Mer information finns på http://miljofordonsyd.se/projekt/fordonsgranskning

Västra Götalandsregionen arbetar inom Smart Energi tillsammans med kommunerna med klimatsmarta inköpsbeslut bland annat för fordon.

Interna miljömål för Västra Götalandsregionens egna transporter



Kontaktperson: Sara Eriksson, miljöstrateg 010-441 40 24
Birgitta Nilsson, miljöstrateg 010-441 40 35


Läs meddelandet som PDF