Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2009-12-17 10:30


Västra Götalandsregionen prioriterar biogas


Västra Götaland ska, enligt klimatstrategin för Västra Götaland, vara oberoende av fossil energi 2030. Som ett steg på vägen mot målet beslutade regionstyrelsen i tisdags att Västra Götalandsregionen ska prioritera biogas som drivmedel i regionens fordon. Det gäller främst regionens egna bilar men styrelsen har tidigare även uttalat att Västtrafiks fordon ska drivas med biogas.

Bland de klimatfrämjande bränslen som idag finns på marknaden är biogas för närvarande det bränsle som ger den bästa klimatnyttan. På sikt kommer troligen el att få större betydelse än biogas som drivmedel. Biogasen framställs främst av restprodukter och har därmed lägre miljöpåverkan än till exempel etanol som framställs av odlade grödor.

Tillgången till tankställen för biogas är begränsad i jämförelse med andra drivmedel. I Västra Götaland finns idag 34 tankställen för fordonsgas med minst 50% biogas och på nio orter kan man välja att tanka lokalt producerad och i stort sett 100 procent biogas.

Med dagens beslut vill Västra Götalandsregionen som stor aktör driva på utbyggnaden.
Västra Götalandsregionen deltar i flera satsningar på lokalt framställd biogas till exempel Biogas Brålanda, Biogas Väst och SkaraborgsGas. Målet är att bli den ledande i Europa på biogas.

2004 beslutade Västra Götalandsregionen att enbart upphandla miljöfordon. Idag består 90 procent fordonsparken av miljöbilar som till den största delen drivs med etanol. 13 procent av bilarna drivs med biogas.



Kontaktperson: Peter Holmberg, miljöchef, mobil 0703-75 19 60. Per Olov Blom (C) miljönämndens ordförande, 0708-94 68 91.


Läs meddelandet som PDF