Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2015-09-16 11:30


Västra Götalandsregionen med i arbetet för nya regionala miljömål för Västra Götaland


Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen har beslutat om nya regionala miljömål för Västra Götaland. Västra Götalandsregionen har varit med i samarbetet kring Begränsad klimatpåverkan och God bebyggd miljö.

Sedan tidigare gäller de nationella miljökvalitetsmålen med preciseringar och etappmål fullt ut i Västra Götaland. Dessa har nu kompletterats med regionala tilläggsmål. Detta för att fånga in regionala särdrag och områden som kräver ytterligare insatser. Målen ska kunna användas av flera av aktörer i hela Västra Götaland vars delaktighet och engagemang behövs för att målen ska nås.

– Miljöarbetet är globalt, men måste också alltid vara regionalt och lokalt. Därför är det viktigt att vi i samverkan med Västra Götalandsregionen och Skogsstyrelsen har tagit fram regionala miljömål, säger landshövding Lars Bäckström.

Varje miljökvalitetsmål har fått kompletterande regionala tilläggsmål. Vid de årliga bedömningarna av miljökvalitetsmålen kommer även de regionala tilläggsmålen bedömas, med start 2016.

Exempel på nya regionala tilläggsmål

Ökad andel förnybar energianvändning

År 2020 ska andelen förnybar energi öka till minst 60 procent. År 2030 ska andelen förnybar energi öka till minst 80 procent i Västra Götaland.

Skyddade marina områden

År 2020 ska det finnas ett nätverk av väl förvaltade skyddade marina områden, med god representativitet av olika livsmiljöer och djup, som upptar minst 10 procent av kust- och havsområdet i Västra Götaland.

Samverkan kring målen i Västra Götaland

De regionala tilläggsmålen har tagits fram av Länsstyrelsen i Västra Götaland i samarbete med Skogsstyrelsen och Västra Götalandsregionen. Skogsstyrelsen har framförallt varit inblandade i arbetet med miljökvalitetsmålen Levande skogar, Myllrande våtmarker samt Levande sjöar och vattendrag. Västra Götalandsregionen har medverkat i arbetet med miljökvalitetsmålen Begränsad klimatpåverkan och God bebyggd miljö. Under 2014 var förslaget på extern remiss till länets aktörer.

Läs mer om miljömålen för Västra Götaland

Västra Götalandsregionen och de nationella miljömålen

Nationella miljömålsportalen



Kontaktperson: Tomas Österlund, miljöavdelningen, Koncernkontoret, 010-441 40 29


Läs meddelandet som PDF