Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2015-03-19 14:00


Västra Götalandsregionens fordonsflotta topprankad för sitt låga miljöavtryck


Västra Götalandsregionens fordonsflotta ligger på fem i topplistan i Miljöfordon Syds och Bisnodes ranking, både vad gäller förbättringar under 2014 och att inneha en fordonsflotta som lämnar så lite miljöavtryck som möjligt.

Kommunernas, landstingens och regionernas fordonsflottor har granskats av Miljöfordon Syd för att se hur väl de står sig mot Riksdagens uppsatta mål om fossilbränsleoberoende 2030 och fossilbränslefrihet 2050.

Delad fyra i Sverige

Västra Götalandsregionen som ligger på delad fjärde plats bland landsting och regioner har kraftigt ökat andelen förnybar energi i sina fordon under 2014. Från 29 till 40 procent.

− Vi utgår ifrån vårt miljöprogram när vi handlar in fordon och förra året var nästan alla av de ca 280 fordon vi köpte in el-, biogas- eller laddhybridfordon, säger Tord Svensson, sektionschef på regionens fordon, Regionservice där ansvaret ligger för fordonsflottan inom Västra Götalandsregionen.

Enbart förnybara drivmedel

I början av 2014 beslutades att Västra Götalandsregionen bara köper in fordon som går på förnybart drivmedel, med prioritet el, gas eller laddhybrid. Varje avsteg måste godkännas av servicedirektören.

− Vi har länge haft mål för att öka andelen förnybart drivmedel i vår fordonsflotta. Men det är först nu, med tydligare styrning och rutiner vid inköp av fordon som vi kan se riktigt bra resultat, menar Viveca Reimers, enhetschef internt miljöarbete i Västra Götalandsregionen.

All fordonsgas ska vara biogas

I början av året togs också beslutet att all fordonsgas som köps in till Västra Götalandsregionens egna fordon ska utgöras av biogas. Principen kan jämföras med grön el-principen och innebär att när Västra Götalandsregionen tankar en viss mängd naturgas vid ett tankställe rapporteras kvantiteten så att motsvarande mängd biogas fylls på i fordonsgasnätet.

− För att våra person- och varutransporter ska vara oberoende av fossil energi, som är målet till 2020 måste vi jobba på många olika fronter. Ytterligare ett exempel är upphandling av våra tunga godstransporter för tvätt och material till vården som blev klar i november förra året. Där ställdes mycket höga miljökrav som kommer att leda till minskade utsläpp av koldioxid och dessutom billigare transporter, berättar Viveca Reimers.

Fakta

Målet för Västra Götalandsregionen är att 60 procent av de egna fordonen ska köras på förnybara bränslen 2016. Till 2020 ska person- och varutransporter bedrivas energieffektivt samt vara oberoende av fossil energi. Den egna fordonsflottan består av drygt 1000 fordon.

Västra Götalandsregionens miljöprogram 2014-2016, miljömål för transporter 

Miljöfordonsdiagnos 2015

 



Kontaktperson: Viveca Reimers enhetschef internt miljöarbete, telefon 010-441 40 25, mobil 0709-40 39 90


Läs meddelandet som PDF