Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2013-04-15 09:00


Västsvenska ungdomar skriver bok om mat


Kan vi äta kött på samma sätt som idag eller är det en återvändsgränd? Är ett 25-procentigt matsvinn acceptabelt?  Och är det inte en förklädd kolonialism när rika länder och företag köper upp jättearealer i Afrika och Asien? 351 västsvenska ungdomar från 16 gymnasier och folkhögskolor i Västra Götaland har tillsammans skrivit boken "Mat!" där några av dessa frågor är utgångspunkter.

På tisdag 16 april lanseras boken för Västra Götalandsregionens politiker i samband med regionfullmäktige i Vänersborg.

Elever från Birger Sjöbergsgymnasiet i Vänersborg har skrivit ett avsnitt om en hantering av matavfall för biogasproduktion på Sahlgrenska universitetssjukhuset. De finns med i kommunhuset och kan berätta mer om vad de kommit fram till.

- Boken "Mat!" behandlar med stort engagemang flera av vår tids stora frågor, säger miljöstrateg Berit Mattsson, miljösekretariatet, Västra Götalandsregionen. De unga författarna pekar ut en önskad utveckling som handlar om att vi alla måste ta större ansvar och tänka både lokalt och globalt på produktionen och konsumtionen av mat.

Bakom Matprojektet står Global Forum med sina partner Västra Götalandsregionen, Coop, Lantbrukarnas Riksförbund, Sida, Göteborg & Co samt Utbildnings- och Miljöförvaltningarna i Göteborgs Stad. Ett 80-tal ämnesexperter och lärare har bistått de 500 elever som deltagit i projektet.

Pressinbjudan 15 april i Göteborg

Media har tidigare bjudits in att delta måndag 15 april när det första exemplaret av boken överlämnas till kommunalrådet Robert Hammarstrand Göteborgs Stad i närvaro av elever från Göteborg. Det sker på Burgårdens gymnasium kl 10.30 i Studium Restaurang & Bageri.

Kontaktperson för den 15 april är Global Forum, Barbara Nilsson 031-368 41 62. 

Västra Götalandsregionens arbete med livsmedel och miljö 



Kontaktperson: Berit Mattsson, miljöstrateg 010-441 40 22


Läs meddelandet som PDF