Pressmeddelande
Från Miljösekretariatet
2012-07-06 08:00


Nu börjar Västerhavsveckan 2012!


På lördag den 7 juli kl 11.00 ringer vi i skeppsklockan i Nordstan i Göteborg för att markera öppnandet av Västerhavsveckan 2012. Sören Kviberg, ordförande i Västra Götalandsregionens miljönämnd, och länsstyrelsens vattenvårdsdirektör Sandra Brantebäck invigningsstalar.

Efter de korta öppningstalen bjuds det på havsdans till Euphoria – årets vinnarlåt i Eurovision song contest, film från Kosterhavets nationalpark, Taubesånger med trubaduren Lars-Erik Frendberg, havsverkstad, föredrag och utställningar.

Samtidigt pågår ”Västerhavsveckan EXTRA” på flera andra håll i Göteborg, inte minst vid Feskekörkan. Där får man bland annat prova på att fiska i Vallgraven med Sportfiskarna – och fångsten ska hamna i Universeums akvarier. Givetvis kan man också provsmaka mat från havet.

 - Västerhavsveckan är full av roliga, spännande och lärorika aktiviteter för stora och små, säger Sören Kviberg, ordförande i Västra Götalandsregionens miljönämnd. På så sätt hoppas vi öka intresset för havsmiljön och sprida kunskap om läget i havet.

Massor av havsaktiviteter längs hela kusten – och det mesta är gratis

Ett 35-tal olika medarrangörer från Göteborg till Strömstad och vid Vänern medverkar. Forskare, fiskare, fartygsföreningar och många andra visar upp sina verksamheter.

Du kan välja bland utsläpp av hajyngel i Lysekil, ny snorkelled i Göteborg, matlagning i Nordstan och strandskolor på en rad platser längs kusten. Varför inte gå en guidad vandring i ett kustnära naturreservat, anordnad av Västkuststiftelsen? Eller följ med på ett forskningsfartyg eller en fiskebåt! Nästan alla aktiviteter är gratis för besökaren.

Läs hela programmet på www.vasterhavsveckan.se

Västerhavsveckan i Nordstan i Göteborg

 Under hela veckan 7-14 juli finns Västerhavsveckan i Nordstan i Göteborg. Där är det Länsstyrelsen som håller i programmet, klockan 11-16. Ett axplock:

  • Tips för en miljövänligare båtsommar, 8 juli.
  • Vattenmannen och Speed dyker upp, 8 juli.
  • Information om snorkelleder i Göteborgsområdet, 9 juli.
  • Träffa en pirat och lär dig slå knopar, 9-13 juli.
  • Lär dig mer om molekylernas spännande värld – experimentverkstad, 11 juli.
  • Tips och information om sportfiske på västkusten, 12 juli.
  • Debatt om vattenkraftens miljöpåverkan, 12 juli.
  • Direktsändning – livet under havsytan, 13 juli.
  • Matlagning med fisktema, 14 juli.

Experimentera i Västerhavsveckans havsverkstad

Under hela veckan finns Västerhavsveckans havsverkstad i Nordstan. Kom förbi och lär känna djuren i akvariet, experimentera och lär dig mer om vattenkraft och flytkraft under ledning av en kunnig marinbiolog!

Havsverkstaden är också med varje dag på de platser som har så kallade Västerhavsveckan EXTRA-aktiviteter. Då händer det extra mycket i:

Lördagen 7 juli: Göteborg (vid Feskekörka)

Söndagen 8 juli: Torps köpcentrum utanför Uddevalla

Måndagen 9 juli: Bohusläns museum, Uddevalla

Tisdagen 10 juli: Lysekil

Onsdagen 11 juli: Lidköping

Torsdagen 12 juli: Stenungsund

Fredagen 13 juli: Strömstad

Lördagen 14 juli: Koster

Söndagen 15 juli: Hönö och Resö

Därför anordnas Västerhavsveckan

Västerhavsveckan 2012 är en temavecka för havsmiljön på initiativ av Västra Götalandsregionens miljönämnd för att uppmärksamma Västerhavets betydelse. Syftet är att öka intresset för havsmiljöfrågor och uppnå ett hållbart nyttjande av havets resurser. För information och bilder finns kontaktpersoner nedan.



Kontaktperson: Gunilla Fransson Bangura, projektsamordnare för Västerhavsveckan 2012, mobil: 0709-305 930, eller e-post: gunilla.fransson@vasterhavsveckan.se
Per Hörberg, Västra Götalandsregionens miljösekretariat, mobil: 0709-95 43 69, per.horberg@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF