Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2013-05-08 11:11


Dags för Euromelanoma Day - särskild satsning för att tidigt upptäcka hudcancer


Måndagen den 13 maj är det dags för den årligen återkommande prickmottagningen. Under dagen kommer de flesta hudläkare i Europa att vara engagerade i prickmottagning för att bedöma hudförändringar och födelsemärken på patienter över 18 år. Även NU-sjukvården erbjuder prickmottagning denna dag, till dem som bokat tid i förväg.

 
NU-sjukvården har erbjudit prickmottagning sedan slutet av 80-talet och tiderna brukar vara mycket efterfrågade.
–  Tanken är inte bara att vi ska bedöma hudförändringar och födelsemärken utan även vid behov åtgärda direkt berättar Joanna Holm, läkarchef vid Hudverksamheten i NU-sjukvården.


Prickmottagningen är en del av Euromelanoma, ett europeiskt projekt för att förebygga och tidigt upptäcka hudcancer. Som ett led i satsningen erbjuder flera hudkliniker i Europa under en dag i maj - i år den 13 maj -  ökad möjlighet att bedöma hudförändringar. Så även i Västra Götalandsregionen, där de flesta hudläkare kommer att ha tidsbeställda prickmottagningar för att bedöma hudförändringar och födelsemärken. De patienter som NU-sjukvården tar emot har alla bokat sina tider i förväg.
– Syftet är att öka medvetenheten om solningens risker och på sikt få befolkningen att ändra sina solvanor, avslutar Joanna Holm.   



Kontaktperson: NU-sjukvårdens presstjänst: 010-435 65 01


Läs meddelandet som PDF