Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2012-10-26 11:57


3 november finns NU-sjukvården på Överby och pratar stroke


Var 17:e minut drabbas någon av en stroke i Sverige. Att få vård snabbt och att lära sig att känna igen symtomen på stroke är livsviktigt. Lördagen den 3 november kl. 11-15 finns personal från NU-sjukvården på plats på Etage, Överby köpcentrum i Trollhättan, för att prata stroke och öka kunskaperna hos allmänheten.

 
Då kommer besökarna kunna:

  • Kika in i en ambulans
  • Testa om man själv är i riskzonen
  • Göra AKUT-testet som kan göra alla till en livräddare.

En folksjukdom
Stroke är en folksjukdom och varje år insjuknar ungefär 30 000 – bara i Sverige. NU-sjukvårdens aktivitet på Överby är en del av Nationella strokekampanjen, som är ett initiativ från Sveriges landsting och regioner. Kampanjen drog igång hösten 2011 och pågår fram till 2013. Målet är att lära fler att upptäcka stroke och att direkt ta kontakt med sjukvården.

Rädda fler
NU-sjukvården har de senaste åren arbetat systematiskt för att förbättra strokevården. Antalet trombolyser, så kallad propplösande behandling, har ökat. Behandlingen sätts också in fortare idag. Men ännu fler skulle kunna få hjälp om fler lärde sig känna igen symtomen på stroke och ringde 112 direkt.
– Det är så viktigt att man får vård snabbt när man drabbas av stroke. Om vi får in patienterna i tid kan vi rädda dem till ett bättre och friskare liv, säger neurolog och överläkare Arne Allardt.

Når nya grupper
– Genom att möta människor på ett köpcentrum där det rör sig mycket folk kan vi nå många som normalt inte kommer i kontakt med sjukvården. Med de tester vi erbjuder kanske vi till och med kommer att fånga upp någon person som är i riskzonen för att få stroke. Men vårt huvudsakliga mål för den här dagen är att öka kunskapen om stroke hos gemene man.

Länk till mer information om strokekampanjen

 

 



Kontaktperson: Informatör Bodil Järnerot, mobiltel 0730-22 13 40


Läs meddelandet som PDF