Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2009-09-14 16:09


Dubbelt jubileum i veckan:

50 000 barn har fått höftlederna undersökta i NU-sjukvården sedan starten för 20 år sedan


1989 gjordes den första ultraljudundersökningen av ett nyfött barns höfter i NU-sjukvården. På onsdag, den 16 september, väntas det 50 000:e barnet få sina höfter undersökta, i syfte att upptäcka så kallad höftledsluxation.

NU-sjukvården är ett av få sjukhus i Sverige som erbjuder höftledsundersökning för alla nyfödda barn. Det som när den infördes för 20 år sedan betraktades med viss skepsis, är idag en rutinundersökning enligt ”löpandebandprincip” som ytterst få föräldrar tackar nej till.

Färre behöver behandlas
Översatt i siffror innebär det att ca 3 500 barn i NU-sjukvården varje år undersöks för att man ska hitta instabila höfter eller höfter som är ur led. Av dessa barn är det ca 20 som man behöver följa upp. Men bara fyra – sex, det vill säga två promille, blir i slutänden behandlade. Detta ska jämföras med 17 promille av alla barn innan man började med undersökningen.
- Det var alltså så att man överbehandlade många för att vara på den säkra sidan tidigare. Med den här undersökningen kan vi värna patienterna på ett mycket bättre sätt. Dessutom ger det ju en ekonomisk vinst för NU-sjukvården, säger biomedicinsk analytiker Else-Marie Carlsson.

Erfarenhet ger säkerhet
Undersökningen görs av henne och hennes kolleger inom klinisk fysiologi när barnen är två – tre dygn gamla. De ger därmed läkarna avlastning och möjlighet att fokusera andra arbetsuppgifter, eftersom dessa bara behöver kopplas in när man upptäcker något man måste gå vidare med.
Else-Marie Carlsson är en av flera som varit med sedan starten.
- Vi som jobbar med detta har gjort det länge och känner oss säkra på att upptäcka de höfter man behöver titta närmare på. Alla undersökningar dokumenteras också så att vi kan gå tillbaka i efterhand och se att vi inte missat någon höft, säger hon.

Behandling med skena
De barn som måste behandlas får bära en skena som gör att höftledskulan hålls på plats så att höften kan utvecklas normalt. För de flesta räcker det att bära skenan i tolv veckor för att bli bra, men ibland krävs fortsatt behandling.
- Det känns så positivt att kunna erbjuda en så enkel undersökning som ger så mycket information och kan bespara patienten så mycket lidande senare i livet, säger Else-Marie Carlsson.

Hon och hennes kolleger inväntar nu med spänning på att det 50 000:e barnet sedan starten för 20 år sedan, ska komma in för att få sina höfter undersökta. Detta väntas ske på onsdag förmiddag den 16 september 2009 och kommer att uppmärksammas lite extra.

Massmedia är välkomna att närvara vid tilldragelsen.

För mer information, inkl. tid och plats, kontakta:



Kontaktperson: Biomedicinsk analytiker Else-Marie Carlsson, else-marie.carlsson@vgregion.se
Informatör Bodil Järnerot, tel 0730-22 13 40, bodil.jarnerot@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF