Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2011-04-05 14:30


Årets Diabetessjuksköterska är från NU-sjukvården


Kerstin Ljung, sektionsledare på Diabetesmottagningen på Specialistmedicinkliniken på NÄL, har blivit utsedd till Årets Diabetessjuksköterska. Priset delades ut den 31 mars i Stockholm vid årsmötet för SFSD, Svensk Förening för Sjuksköterskor i Diabetesvård.

Prismotiveringen lyder:
”För att genom alla år i sin yrkesutövning med kraft och styrka arbetat för patienternas bästa, för att genom åren lett och drivit arbete på sin diabetesmottagning med stort engagemang samt med kvalitets- och patientfokus där patientutbildning fått spela en stor roll. Engagemang och kompetens har medverkat till att utveckla diabetesvården lokalt och regionalt där hon spelat en viktig roll i olika utbildningssammanhang och expertgrupper.”

Kerstin har blivit nominerad inte bara av de närmsta kollegorna utan även av kollegor i landet. Några kollegors röster om Kerstin:

”Den mest initierande och entusiasmerande diabetessköterska jag någonsitt mött! Kerstin driver vår yrkeskår och det viktiga arbetet med diabetes framåt, inte bara lokalt utan även regionalt!”

”Kerstin har varit mycket drivande och tillsammans med kollegor fått mottagningen att fungera”

”Kerstin är en omtänksam person som kombinerar ödmjukhet med viljestyrka”

Själv är Kerstin ödmjuk inför utmärkelsen.
–Vad är Årets Diabetessjuksköterska utan sitt team?, sa Kerstin i sitt spontana tacktal. Kerstin har arbetat med diabetespatienter i över 30 år och något av det hon uppskattat mest med sitt yrke är att ha varit med och upplevt utvecklingen inom diabetesområdet.
–Det har gjorts fantastiska framsteg både inom den pedagogiska utvecklingen, som att riktlinjer för arbetssättet fastställts och att  verktyg för uppföljning utvecklats, men självklart har också den tekniska utvecklingen gått oerhört mycket framåt sedan jag började, säger Kerstin.

Diabetes är en av våra vanligaste folksjukdomar och idag har cirka 4 procent av Sveriges befolkning diagnosen.

Årets diabetessjuksköterska är sedan 1987 en utmärkelse som går till en sjuksköterska som under en längre tid bidragit till ökad kvalitet inom diabetesvården genom sitt kunnande, sitt engagemang och agerande. NU-sjukvården har även tidigare år blivit uppmärksammade när det gäller diabetesvården. 2009 erhöll Markus Lind, specialistläkare vid Diabetesmottagningen på Uddevalla Sjukhus, utmärkelsen Årets Diabetolog för sin avhandling inom området.



Kontaktperson: Kerstin Ljung, (pristagare), sektionsledare Diabetesmottagningen NÄL, 0520-78479
Marie-Louise Dahlén Lindqvist, vårdenhetschef Medicinmottagningen NÄL, 0520-91549


Läs meddelandet som PDF