Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2010-01-20 12:00


Från extra sammanträde med NU-sjukvårdens styrelse

Åtgärder med anledning av extern granskning


Styrelsen för NU-sjukvården fattade, vid ett extra sammanträde, beslut med anledning av den granskning en extern konsult genomfört på ortopedkliniken. Styrelsen gav sjukhusdirektören i uppdrag att:
• rapportera resultatet av pågående översyn av bisysslor inom NU-sjukvården, till styrelsen
• säkerställa att regelverket för bisysslor följs inom NU-sjukvården
• vidta åtgärder som förhindrar sammanblandning av sjukhusets verksamhet med privat verksamhet, genom att dels vid intygsskrivning tydliggöra de regler som gäller/skall gälla verksamheter inom NU-sjukvården, dels vid remissförfarande kopplat till primärvård och privata vårdgivare tydliggöra de regler som gäller/skall gälla verksamheter inom NU-sjukvården
• säkerställa att tid regleras enligt den bilaga "av stämpling med överlappande tid" som Ernst & Young kommer att överlämna till personalavdelningen

Styrelsen beslutade också att ge ordförande i uppdrag att tillskriva regionstyrelsen i avsikt att tydliggöra de regler gäller vid intygsskrivning inom Västra Götalandsregionen. Styrelsen gav dessutom ordförande i uppdrag att tillskriva servicenämnden avseende uppföljning och tydlighet i de avtal som nämnden tecknar med externa bolag.

Styrelsen ser det angeläget att påtala att man har fortsatt förtroende och tillit för ledning och personal, vid såväl ortopedkliniken som övriga verksamheter i NU-sjukvården. Styrelsen vill nu gå vidare och gå framåt för patienternas bästa.

Bakgrund
Det var i september som resultatet av en granskning inom Västra Götalandsregionen offentliggjordes. I granskningen framkom att läkare anställda vid ortopedkliniken även arbetat vid den egna kliniken via bemanningsföretag. Då dessa fakta uppdagades valde verksamhetschefen att avgå. En läkare vid kliniken har fått en skriftlig tillrättavisning med anledning av arten och omfattningen av bisyssla.

Vid sitt sammanträde i oktober 2009 beslutade NU-sjukvårdens styrelse att med hjälp av en extern konsult utreda förehavanden kring ortopedkliniken under 2008 och 2009, t ex om riktlinjer för bisyssla följts, om dubbel kompensation givits och om det funnits brister när det gäller ledningens roll och ansvar. Även sanningshalten i anonyma brev som inkommit till NU-sjukvården skulle utredas. Där fanns bland annat uppgifter angående anställda ortopedläkare som samtidigt bedriver privatpraktik.



Kontaktperson: Britt-Marie Andrén Karlsson, ordförande, tfn 070-561 50 38
Peter Spjuth, vice ordförande, tfn 070-150 79 29


Läs meddelandet som PDF