Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2007-11-29 16:00


Förändrad arbetsfördelning i NU-sjukvården

Bättre förutsättningar för framtidens vård


Styrelsen för NU-sjukvården beslutade om en ny arbetsfördelning mellan Uddevalla sjukhus och Näl som ska ge bättre förutsättningar för framtidens vård. Den nya arbetsfördelningen stärker framförallt specialiteterna medicin och kirurgi som vårdar de stora flödena av svårt sjuka patienter.

 

Beslutet

Vid dagens sammanträde fattade NU-sjukvårdens styrelse beslut om att genomföra en ny arbetsfördelning mellan Uddevalla sjukhus och Näl i enlighet med det förslag som arbetats fram inom NU-sjukvården. Förändringarna ska genomföras under perioden 2007-2009. Styrelsen hemställer samtidigt hos ägaren om bidrag till omstruktureringen om sammanlagt 140 miljoner kronor avseende investeringar och sammanlagt ytterligare 80 miljoner kronor i driftsmedel under 2008-2009. 

Styrelsen beslutade också att båda närsjukvårdsavdelningarna placeras på Uddevalla sjukhus och att primärvårdsjouren i Uddevalla placeras ihop med akutmottagningen på Uddevalla sjukhus. Akuten i Uddevalla ska vara öppen dygnet runt. Vidare fick sjukhusdirektören i uppdrag att inleda en dialog med hälso- och sjukvårdsdirektören i regionen, med målsättningen att Uddevalla sjukhus dels blir ett centrum för regionala planerade operationer, dels får möjligheterna att bli ett centrum inom onkologi och cancersjukvård.

 

Detta innebär den nya arbetsfördelningen

Den nya arbetsfördelningen är en följd av det inriktningsbeslut som NU-sjukvårdens styrelse fattade i våras och en del i ett större utvecklingsarbete kallat Vård 2010. Syftet är att skapa bättre förutsättningar att möta utmaningarna som verksamheten står inför. Ett av målen med den nya arbetsfördelningen har varit att stärka områdena medicin och kirurgi så att NU-sjukvården kan förbättra omhändertagandet av de stora flödena av svårt sjuka patienter som vårdas inom dessa specialiteter.

Beslutet innebär bland annat att förutsättningar skapas på Näl för att kunna ta emot alla sorters svårt sjuka patienter dygnet runt. Detta gör att kirurgi på grov- och ändtarm, akut hjärtsjukvård, akut strokevård och det akuta traumaomhändertagandet samlas på Näl. Dessutom utökas laboratorieverksamheten där. Akuten vid Näl kompletteras med en omfattande akutverksamhet vid Uddevalla sjukhus, som innefattar dels primärvårdsjour dygnet runt, dels specialistvård av ”sorterade” patienter inom ortopedi och ögonsjukvård. Dessutom kommer stora flöden av svårt sjuka patienter att kunna omhändertas oplanerat via bland annat närsjukvårdsavdelningar, öppna returer och subakuta mottagningar. 

Enligt styrelsens beslut kommer Uddevalla sjukhus få en tydligare profil inom onkologi och cancersjukvård, men också som ett regionalt centrum för vissa planerade operationer. Vid sjukhuset koncentreras stora volymer av den planerade vården, vilket bland annat innefattar 24-timmarsvård för flertalet kirurgiska discipliner, närsjukvård, rehabilitering, palliativ vård och onkologi. Denna vård omfattar till stora delar svårt sjuka patienter vilket innebär att även Uddevalla sjukhus måste ha tillgång till avancerade stödfunktioner i form av diagnostik och intensivvård. Nya eller utökade verksamheter vid Uddevalla sjukhus är t ex bröstverksamheten som idag är samlad på Näl, mottagning för benskörhet, samlad ögonsjukvård, samlad hudsjukvård, utbyggd rehabiliteringsverksamhet och en ny vårdform kallad NÄVA – närsjukvårdsavdelning. NÄVA-konceptet är en viktig hörnsten i ett utvecklat omhändertagande av de stora grupperna av multisjuka äldre patienter.

Den förändrade arbetsfördelningen har varit föremål för en successiv och systematisk risk- och konsekvensanalys, där såväl risker som möjligheter identifierats. I det fortsatta genomförandet är det viktigt att använda sig av det kunskapsunderlag som tagits fram så att åtgärder för att undanröja riskerna genomförs samtidigt som möjligheterna tas till vara.

Med den nya arbetsfördelningen, som genomförs successivt till och med år 2009, har NU-sjukvården kommit en bra bit på vägen mot en bättre vård för invånarna i Fyrbodal. Medicin och kirurgi, som vårdar stora flöden av svårt sjuka patienter, stärks genom att deras viktiga samband och processer säkras. Samtidigt innebär den nya arbetsfördelningen fortsatta brister för några andra verksamheter. Utifrån det fortsatta arbetet med processutveckling kommer därför NU-sjukvården att behöva fortsätta utvecklas i framtiden för att garantera invånarna i Fyrbodal en länssjukvård av högsta nationella klass inom alla områden.



Kontaktperson: Britt-Marie Andrén Karlsson, styrelsens ordförande, tfn 0705-61 50 38
Peter Spjuth, vice ordförande, tfn 0701-50 79 29 Sten Axelsson, sjukhusdirektör, tfn 0705-64 12 99 Vivian Komstadius, styrelsens informatör, tfn 0730-60 60 77


Läs meddelandet som PDF