Vid sammanträdet den 6 december beslutade NU-sjukvårdens styrelse att genomföra förändringar på lokalsjukhusen vad gäller område diagnostik. Beslutet innebär att laboratorieverksamheten vid Dalslands sjukhus anpassas till den struktur som finns vid både Lysekils och Strömstads sjukhus sedan tidigare. Det innebär vidare att inriktningen är att blodtappningen vid lokalsjukhusen ska avvecklas och koncentreras till NÄL och Uddevalla sjukhus.
Förändringar rörande diagnostik vid lokalsjukhusen
I och med beslutet om förändringar inom diagnostiken vid lokalsjukhusen följer styrelsen regionfullmäktiges beslut den 16 april i år att NU-sjukvården inte ska bedriva någon verksamhet på Lysekils, Strömstads och Dalslands sjukhus utöver dialysverksamhet och psykiatrisk verksamhet. Tidigare genomlysningar har också visat att NU-sjukvården har en kostsam utbudsstruktur inom laboratoriemedicin. Mot bakgrund av de krav NU-sjukvården har på sig att nå en ekonomi och verksamhet i balans gav styrelsen därför förvaltningen i september i uppdrag att föreslå förändringar för att minska kostnaderna för område diagnostiks struktur.
Laboratorieverksamheten på Dalslands sjukhus
Laboratorieverksamheten vid Dalslands sjukhus kommer enligt beslutet att anpassas till den struktur som finns vid både Lysekils och Strömstads sjukhus sedan tidigare. Det innebär att provtagning fortsättningsvis sker i primärvård och på specialistmottagningar. Som en konsekvens av förändringen kommer de delar av den laborativa verksamheten (klinisk kemi) som hör till primärvården att överföras dit. Provtagningsverksamheten ska finnas kvar via mottagningarna och primärvården. Den begränsade analysverksamheten som finns vid Dalslands sjukhus idag flyttas i huvudsak till NÄL. Bedömningen är att det förändrade tillvägagångssättet vare sig påverkar patientsäkerhet eller patienternas tillgänglighet till vården.
Inriktningsbeslut om att blodtappningsenheter avvecklas
Blodtappningen vid lokalsjukhusen är med sina små volymer kostsam. Därför fattade NU-sjukvårdens styrelse idag ett inriktningsbeslut att blodtappningsverksamheten vid Strömstads, Dalslands och Lysekils sjukhus ska avvecklas. Bedömningen är att patienternas behov av blod kan tillgodoses genom att öka antalet tappningar på NÄL och Uddevalla sjukhus. NU-sjukvården är medveten om att det kan medföra att blodgivare får svårare att fortsätta sin gärning, men välkomnar blodgivarna att fortsätta lämna blod på NÄL och Uddevalla sjukhus.
Ortopedteknisk verksamhet avvecklas
Styrelsen beslutade också att avveckla ortopedteknisk verksamhet vid Dalslands sjukhus. Mottagningsverksamheten som bedrivs där idag är liten och sker i lokaler som inte är ändamålsenliga och med mycket begränsad utrustning. NU-sjukvården välkomnar kunderna att fortsätta få ortopedteknisk hjälp vid Uddevalla sjukhus eller NÄL.
Sammantaget beräknas de beslutade förändringarna ge minskade kostnader på ca 1,5-1,7 miljoner kronor/år. Utöver detta finns ett antal investeringar som inte behöver genomföras. NU-sjukvården är mån om att följa regionfullmäktiges beslut och fortsätta arbeta för att skapa en verksamhet och ekonomi i balans. I det arbetet kommer såväl små som större förändringar i verksamheter att bli nödvändiga – dock hela tiden med fokus att i minsta möjliga utsträckning påverka den direkta patientvården, patientsäkerhet och tillgänglighet till vården.
Investering i multilabb/skelettlabb på Uddevalla sjukhus
Vid fredagens sammanträde beslutade styrelsen att godkänna inköp av ett multilabb/ skelettlabb till röntgen på Uddevalla sjukhus. Investeringen på 5,5 miljoner kronor sker med strategiska investeringsmedel och är av stor betydelse för att skapa ett bättre flöde för skelett- och lungundersökningar i den planerade vården. Det nya labbet kommer även att medföra bättre arbetsmiljö för personalen genom lägre stråldos och bättre ergonomi.
Handlingsplan för utvecklingsplan
Styrelsen har gett förvaltningen i uppdrag att ta fram en handlingsplan som beskriver ett stegvist genomförande av NU-sjukvårdens utvecklingsplan. Vid sammanträdet informerades styrelsen om hur arbetet med implementeringen av planen fortlöpt. Det som ska genomföras under 2014 är till största delen omhändertaget i verksamhetsplanen. Utöver detta har ytterligare aktiviteter tagits fram kopplade till beslut i regionfullmäktige. Verksamhetsplanen för 2015 ska arbetas fram utifrån regionfullmäktiges budget och utvecklingsplanen.
Vårdpersonals patientaktiva tid
Jonas Andersson (FP) föreslår i en motion att regionstyrelsen får i uppdrag att genomföra en studie av olika yrkesgruppers tid för direkt patientarbete och patientnära arbete i Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvård, för att med den som underlag kunna vidta åtgärder för att bättre nyttja den specifika kompetens som olika yrkesgrupper besitter. Styrelsen föreslår regionfullmäktige att bifalla motionen. NU-sjukvården deltar dessutom gärna som pilotverksamhet.
Lokalsjukhusen inför kommande upphandling
Styrelsen fick vid mötet även en information om volymer av vårdproduktion vid lokalsjukhusen inför kommande upphandling.
Rapport om medarbetarenkäten
Under hösten har en gemensam medarbetarenkät genomförts i hela Västra Götalandsregionen. Resultatet visar att NU-sjukvården ligger på samma nivå som de andra stora sjukhusen i VGR. I korthet betyder det att medarbetarna trivs och känner att de utvecklas och att deras kunskaper efterfrågas. Men det finns också signaler om stress och hög arbetsbelastning. Ett arbete påbörjas nu att tillsammans med medarbetarna ta fram handlingsplaner som ska utgöra grunden för förbättringsarbetet. De ska vara klara till mars 2014.
Ekonomisk rapport i oktober
Den ekonomiska avstämningsrapporten för oktober månad visar att NU-sjukvårdens produktivitet ökar, men den ekonomiska utmaningen kvarstår. Den tidigare avtagande kostnadsutvecklingen har brutits och uppgår i oktober till 0,1 procent jämfört med 0,0 procent föregående månad. Kostnadsutvecklingen har påverkats av ökade kostnader för valfrihetsvård, övertidskostnader, ökad produktion samt ökat inflöde till neonatal och urologi av patienter utanför Fyrbodalområdet. Sammantaget innebär detta att prognosen försämras och bedöms bli ett negativt resultat på 150 miljoner kronor.