Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2009-09-08 11:30


Bristfällig hantering av bemanningsföretag leder till åtgärder


I en genomgång av användandet av läkare från bemanningsföretag under 2009, har flera fall av bristfällig hantering upptäckts. Åtgärder vidtas nu för att dessa brister inte ska återupprepas.

NU-sjukvården har på regionledningens uppdrag genomfört en genomgång av användandet av bemanningsföretag. Syftet var att granska om det förekommer att regionens egna anställda arbetar i bemanningsföretag i andra delar av regionen, trots att detta inte är tillåtet. I enlighet med de avtal som finns mellan Västra Götalandsregionen och de upphandlade bemanningsföretagen ska de läkare som anlitas via bemanningsföretagen inte ha varit anställda inom regionen de senaste sex månaderna. Om regionens anställda läkare väljer att arbeta vid sidan av sin tjänst i NU-sjukvården, krävs att uppgifter om bisyssla godkänns av verksamhetschefen.

Genomgången visade att det förekommer att regionens egna läkare arbetar i andra delar av regionen. Av de 209 läkare som arbetat via bemanningsföretag i NU-sjukvården under 2009, har 36 haft anställningar inom Västra Götalandsregionen. NU-sjukvården fann dessutom att det inom ortopedkliniken förekommer flera fall där klinikens egna anställda läkare anlitats via bemanningsföretag för arbete på den egna kliniken. Sammanlagt har nio läkare inom ortopedkliniken haft uppdrag som bemanningsläkare på den egna kliniken.
– Det här är helt oacceptabelt och strider mot såväl regler som värderingar inom NU-sjukvården, konstaterar sjukhusdirektör Sten Axelsson. Det visar bara ännu tydligare hur viktigt det är för oss att få bort beroendet av bemanningsföretag, när det bjuder in till den här typen av avarter.

NU-sjukvården har lämnat över listan på de bemanningsföretag som bryter mot avtalen med Västra Götalandsregionen till regionens inköpsorganisation inom Regionservice, som ansvarar för avtal och upphandling av bemanningsföretag, för vidare hantering. Oklarheter kring enskilda medarbetares agerande kommer dessutom att utredas vidare. Områdeschef Bengt Ekelund tar över ansvaret för verksamheten vid ortopedkliniken, med anledning av att verksamhetschefen valt att avgå. Godkännande av bisyssla som tidigare hanterats av verksamhetschef lyfts nu också till områdescheferna för att ytterligare motverka liknande händelser i framtiden.

Sjukhusdirektör Sten Axelsson och personalchef Peter Larsson kommer att finnas tillgängliga för att svara på frågor med anledning av informationen i pressmeddelandet idag kl 14-15 i konferensrum Kräftan i gamla vårdskolan vid Uddevalla sjukhus.



Kontaktperson: Vivian Komstadius, informatör, tfn 0730-606077


Läs meddelandet som PDF