Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2010-03-26 15:30


Från styrelsens sammanträde

Effektiv läkemedelsförsörjning i NU-sjukvården


Styrelsen informerades om att NU-sjukvården kommit långt i sitt arbete för att effektivisera sin läkemedelsförsörjning. Även orsakerna till det prognostiserade underskottet på -85 miljoner kronor för 2010 redovisades till styrelsen. En av orsakerna är de nya regionala prislistorna för diagnostiska tjänster som beslutades av regionen i slutet av föregående år.

Flera orsaker till prognostiserat underskott

Till och med februari ligger NU-sjukvården på en fortsatt hög nivå när det gäller tillgänglighet, även om det fortfarande kvarstår ett arbete för att ge samtliga patienterna vård inom de gränser som anges i vårdgarantin. NU-sjukvården klarar vårdgarantins gränser för 84 procent av patienterna till mottagningsbesök, respektive för 94 procent av patienterna som väntar på behandling.

Utifrån ett ekonomiskt perspektiv bedöms helårsprognosen bli -85 miljoner kronor. Ca 18 miljoner kronor av underskottet är kopplat till den nya regionala prislistan för diagnostiska tjänster som fastställdes i regionen i slutet av föregående år, där priserna inte täcker NU-sjukvårdens kostnader för tjänsterna. Ca 20 miljoner kronor är en tillfällig belastning med anledning av den personalomställning som pågått i NU-sjukvården det senaste året. Av underskottet kan ytterligare 25 miljoner kronor härledas till de medel ur regionens tilläggsbudget som NU-sjukvården ansökt om, med syftet att bland annat tillfälligt förstärka akutmottagning och internmedicin. Beslut om huruvida NU-sjukvården får dessa medel är ännu inte fattat. De kvarstående 22 miljoner kronorna av det prognostiserade underskottet förklaras av för höga kostnader i relation till budget.

Arbete för att minska beroendet av bemanningsföretag

Styrelsen svarade personalutskottet på frågan om hur arbetet med att minska beroendet av bemanningsföretag går i NU-sjukvården. Flera olika åtgärder görs för att minska beroendet, till exempel genom att strama upp prövningen vid anlitandet av bemanningsföretag och stärkt uppföljning. Styrelsen betonar att det krävs ett långsiktigt arbete för att rekrytera och utbilda läkare för att kunna minska användningen av bemanningsföretag på sikt och att inga ytterligare centrala beslut anses nödvändiga. Styrelsen önskar också en ökad tydlighet på samtliga sjukhus i regionen att bisyssla för arbete via bemanningsföretag på annat sjukhus inom regionen inte får förekomma.

Effektivare läkemedelsförsörjning i NU-sjukvården

Ett arbete med att effektivisera läkemedelsförsörjningen pågår i NU-sjukvården, vilket styrelsen fick information om. Det innebär bland annat att de vanligen förekommande läkemedlen finns på avdelningen, medan de mer sällan använda läkemedlen finns i ett vårdnära lager som flera avdelningar delar på. Syftet är bland annat att minska den mängd läkemedel som får slängas för att de blivit för gamla. NU-sjukvården ligger långt framme i detta arbete såväl inom Västra Götalandsregionen som nationellt.



Kontaktperson: Britt-Marie Andrén Karlsson, tfn 070-561 50 38
Peter Spjuth, tfn 070-150 79 29 Sten Axelsson, sjukhusdirektör, tfn 070-564 12 99 Vivian Komstadius, informatör, tfn 0730-60 60 77


Läs meddelandet som PDF