Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2006-05-22 13:00


Egenvårdsavdelning på BB i sommar


Under sommarmånaderna mellan den 1 juni och 31 augusti kommer en egenvårdsavdelning, och en traditionell avdelningvara öppnapå NÄLsamt möjligheten att få ”BB-hem till dig”.

 Förutom den traditionella BB-avdelningen på NÄL, kommer i sommar också en ny typ av avdelning hålla öppet. Till EVA (egenvårdsavdelningen), ska friska mammor och barn som genomgått en okomplicerad förlossning komma. Tanken bygger på att föräldrarna i stor utsträckning själva ska ta hand om sitt nyfödda barn men med stöd vid behov. Det innebär att avdelningen är lägre bemannad samt att papporna har större möjlighet att stanna kvar över natt och på så vis delta aktivt under den första tiden med barnet.

BB hem till dig är en annan möjlighet som innebär att friska mammor och barn kan åka hem mellan 6 till 72 timmar efter förlossningen.  Sedan har man löpande kontakt med barnmorskor, per telefon och/eller genom hembesök.

Det är endast en medicinsk bedömning som avgör vilken avdelning man kommer till som nybliven mamma. Vårdtiden avgörs utifrån varje familjs behov och är inte tidsbegränsad eller bestämd beroende på vilken avdelning man finns på. Genom allt detta hoppas vi på bästa sätt kunna möta varje nybliven mammas enskilda behov.

 



Kontaktperson: Carina Bejlum, överläkare på Kvinnokliniken, NÄL. E-post: carina.bejlum@vgregion.se. Tel (via växel) 0520-91000.
Ann Hofling, avdelningschef, avdelning 35 (traditionell BB-avdelning) har tel: 0520 – 913 51 Lena Andersson, avdelningschef, avdelning 37 har tel: 0520 – 47 89 12


Läs meddelandet som PDF