Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2013-03-22 16:30


Ekonomi, hälsoprojekt och ambulanstillgång i fokus


På NU-styrelsens möte behandlades den ekonomiska rapporten för februari som bland annat visar på fortsatt ökat inflöde till akuten och en fortsatt hög vårdproduktion. Styrelsen fick även veta mer om NU-sjukvårdens hälsoprojekt och om behandling av förmaksflimmer med så kallad antikoagulantia för att förebygga stroke.

Ekonomisk rapport

Ekonomichef Sven Florström presenterade februari månads ekonomiska uppföljning som visar att måluppfyllelsegraden för vårdgarantin (för både besök och behandling inom 90 dagar) var 90 procent i januari. Ortopedi, urologi och ögon är idag områden där NU-sjukvården inte klarar vårdgarantin. Styrelsen ser dock en successiv förbättring genom att arbetssättet utvecklas och en förbättrad bemanningssituation under året inom Ögonkliniken.

Inflödet av patienter via akuten ökade med 2 procent jämfört med 2012. NU-sjukvården fortsätter att producera vård över ersättningstaket, d v s vårdproduktionen är högre är vad NU-sjukvården får ersättning för. Slutenvårdstillfällena minskade däremot med 4 procent jämfört med samma period 2012.

Antalet anställda har ökat med 18 nettoårsarbetare jämfört med 2012, men korrigerat för verksamhetsförändringar är det en nettominskning om drygt 70 nettoårsarbetare. Övertidskostnaden är i år drygt 50 procent högre än vid samma tid förra året. Sjukfrånvaron har ökat jämfört med i fjol.

Prognosen för 2013 pekar vid februari månads utgång på ett helårsresultat på -141 miljoner kronor.

Hälsoprojekt i NU-sjukvården

Marianne Andersson, hälsocoach i NU-sjukvården, presenterade ett hälsoprojekt som drivs av NU-sjukvården och Institutet för Stressmedicin (ISM). Bakgrunden till projektet är bland annat ISM:s rapporter där hälsoläget för undersköterskor, läkarsekreterare och barnmorskor redovisats. NU-sjukvården har sökt och blivit beviljade medel för ett hälsoprojekt som riktar in sig mot just dessa grupper. Projektet omfattar 30 undersköterskor, 40 läkarsekreterare och 70 barnmorskor. Arbetsplatsprofiler och åtgärder anpassade för individerna ska tas fram baserade på vad de undersökta grupperna svarat i enkäter. Styrelsen noterar med tillfredsställelse att projektet är igång och ser fram emot resultatet.

Ambulanstillgång

Styrelsen fick även information om att en dygnsambulans i Strömstad än så länge står still nattetid (från klockan 22.00) och under helger på grund av personalbrist. Rekrytering pågår och planen är att ambulansen ska vara igång igen den 1 maj, berättade områdeschef Magnus Kronvall.

Styrelsen informerades också om det råder viss personalbrist för dagambulansen i Hallinden. Hallindens dagbil kommer därför vid enstaka tillfällen att ersättas med en till två sjuktransportbilar, beroende på tillgång. Förslaget är även att bilen, som idag står i garage i Lysekil om natten, i stället ska stå i garage i Munkedal nattetid. Genom att flytta bilen till Munkedal får man en kostnadsbesparing om minst 30 000 kr/år.

Information om waranförskrivning och arytmi för att förebygga stroke

Områdeschef Magnus Kronvall beskrev hur jämförelse mellan olika landsting när det gäller behandling av förmaksflimmer med antikoagulantia. Jämförelsen visar att det finns en underförskrivning och det även finns stora skillnader mellan landstingen. Styrelsen ser värdet av att genom ett utvecklat samarbete med primärvården inom NU-sjukvårdens område, öka denna förskrivning i nivå med ”best practise” i landet. Styrelsen beslöt även att efterhöra stöd för detta hos program- och prioriteringsrådet i Västra Götalandsregionen. Styrelsen gav i uppdrag åt Magnus Kronvall att till styrelsen återkomma med förslag på insatser i detta syfte.

Motion av Conny Brännberg (KD) om vård i livets slutskede – satsa på palliativa vårdenheter

Verksamhetschefen för Kirurgklinken, Maria Wiksten, informerade styrelsen om NU-sjukvårdens Palliativa vårdenhet på Uddevalla sjukhus, som är unik i sitt slag. Styrelsen beslöt att avge svar på motionen i enlighet med yttrande daterat 2013-03-11.

 



Kontaktperson: Carina Åström, styrelsens ordförande, tel 0702-90 60 85,
Maria Arup, informatör, tel 0761-13 22 77


Läs meddelandet som PDF