Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2013-08-27 11:07


Från NU-sjukvårdens styrelsesammanträde 2013-08-27

Ekonomi och patientsäkerhetskultur i fokus


NU-sjukvården fortsätter arbetet med att nå ekonomisk balans och vid sammanträdet den 27 augusti fick styrelsen en rapport om utvecklingen under juni och juli.  Styrelsen fick också en redovisning av arbetet med patientsäkerhetskulturen och de insatser som sätts in som en del i sjukhusets förbättringsarbete.


Kostnadsutvecklingen fortsätter neråt
Den ekonomiska rapporten för juni och juli månad visar att NU-sjukvårdens kostnadsutveckling fortsätter att gå ner. Produktionen har hållit sig på en jämnare nivå än tidigare somrar, även om uppfyllelsegraden av vårdgarantin, precis som för Västra Götalandsregionens övriga sjukhus, försämrats något under sommarperioden. Anlitandet av bemanningsföretag har minskat och för att klara vården i sommar har övertiden bland den egna personalen ökat. Det har också varit ett hårt tryck på vårdplatser vilket försenat besparingsåtgärder som är inplanerade. Men med de sammantagna åtgärder som NU-sjukvården satt in för att nå en ekonomi i balans, är bedömningen ändå att prognosen på -141 miljoner kronor för 2013 fortsatt håller. 


Långsiktigt arbete med patientsäkerhetskulturen
NU-sjukvården gjorde i april en mätning av patientsäkerhetskulturen. Undersökningen besvarades av medarbetarna och omfattade till exempel områden som kommunikation, stöd i patientsäkerhetsarbete, arbete kring avvikelser och samarbete mellan vårdenheter. Vid dagens sammanträde fick styrelsen en redovisning av resultatet och arbetet som påbörjats med att ta fram handlingsplaner. Arbetet är långsiktigt och några aktiviteter som identifierats handlar till exempel om att fortsätta arbeta med standardvårdplaner, händelseanalyser och Lex Maria-anmälningar, samt att skapa nätverk och bättre möjligheter för dialog och erfarenhetsutbyte. Vikten av att fortsätta arbetet med att komma tillrätta med överbeläggningar framhölls också.


En första rapport om sommaren 2013
I samband med sammanträdet fick styrelsen en första rapport om sommaren 2013 i NU-sjukvården. Den preliminära informationen pekar på att vårdsituationen varit ansträngd men hanterbar. Styrelsen är dock medveten om att sommaren varit påfrestande för personalen och att arbetsbördan varit tung. Styrelsen kommer att återkomma till sommarrapporten och ge fler kommentarer i oktober, när den samlade bilden klarnat och en mer djupgående analys är färdig.

 



Kontaktperson: Carina Åström, styrelsens ordförande, tfn 0702-90 60 85, Anne-Lie Sundling, vice ordförande, tfn 0727-25 56 00 Lars Helldin, sjukhusdirektör, tfn 0733-76 72 40, Bodil Järnerot, informatör, tfn 0730-22 13 40


Läs meddelandet som PDF