Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2011-10-11 09:00


Enkelt boka om tid till mammografin


Det är nu lika enkelt att ändra sin tid till mammografiundersökningen på Uddevalla sjukhus som att boka tvättstugan.

Drygt 1000 kvinnor i veckan erbjuds hälsokontroll i NU-sjukvårdens upptagningsområde.

-Möjligheten att boka om enkelt via webben ger kvinnan ökad tillgänglighet och allt som ger kvinnan en ökad tillgänglighet är en vinst. Mammografi är livsviktigt och ett deltagande kan göra skillnad, säger Viktoria Martinsson, sektionsledare på Mammografin i Uddevalla.

Med inbjudan till undersökningen får man en webb-adress och inloggningsuppgifter. Webb-verktyget står till förfogande dygnet om och man kan direkt se vilka tider som är lediga.

Mammografiundersökningarna har visat sig vara den mest effektiva metoden att tidigt upptäcka bröstcancer.

Cirka 70.000 kvinnor mellan 40 och 74 år erbjuds screening vid de två mobila mammografienheterna och vid avdelningen på Uddevalla sjukhus. Screeningen erbjuds med ungefär 21 månaders mellanrum. Deltagandet är ca 85 procent. Det är en ganska hög siffra i landet men ambitionen är att öka deltagandet ytterligare.

Knappt 2 procent av kvinnorna återkallas till en mer omfattande undersökning.

Vid Bröstcentrum på Uddevalla sjukhus finns ett unikt samarbete mellan radiologer, kirurger och patologer. De kan snabbt ställa diagnoser och snabbt ge besked till kvinnorna - på två timmar får de besked.



Kontaktperson: För ytterligare information kontakta Viktoria Martinsson, sektionsledare på Mammografin i Uddevalla, tel 010-473 81 00


Läs meddelandet som PDF