Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2012-02-03 12:30


Från styrelsens sammanträde 2012-02-03

Ett innehållsrikt år summeras


NU-sjukvårdens årsredovisning 2011 

Fler besök och kortare köer under 2011

NU-sjukvårdens sammanlagda produktion har ökat jämfört med föregående år och det stora inflödet av patienter till NU-sjukvården har fortsatt. Läkarbesöken har ökat och med 7,3 procent, sjukvårdande behandlingar med 2,3 procent, besöken på akutmottagningarna med 8 procent och remisserna från primärvården med 3 procent jämfört med föregående år.

Antalet vårdtillfällen inom de somatiska områdena har ökat med 4,3 procent. Under hösten öppnades en avdelning för utskrivningsklara patienter på Uddevalla sjukhus, då svårigheten att skriva ut patienter till kommunala boendeformer fortfarande gäller även om situationen har förbättrats något sedan 2010. Förbättringen kan bland annat avläsas genom att intäkterna från kommunerna för utskrivningsklara patienter minskade från drygt 12 mnkr 2010 till drygt 8 mnkr för 2011.

NU-sjukvården förbättrade under året väntetiderna till första besök och behandling. Vid årets slut hade 97 procent av väntande till första besök fått tid inom vårdgarantigränsen (90 dagar). Motsvarande uppgift för väntande till behandling var 95 procent.

För att uppfylla gällande vårdgaranti pågår ett stort arbete kring effektivare produktions- och kapacitetsplanering. Ett arbete med gränsöverskridande förbättringar och insatser för att bättre planera den elektiva vården pågår. En förutsättning för detta är en god kompetensförsörjning och bemanning med effektiv schemaläggning i verksamheten.

– Det är mycket glädjande att NU-sjukvården klarat att öka sin produktion under året och därmed kunnat erbjuda så många patienter tid till både besök och behandling. Det ligger mycket arbete från våra medarbetare bakom ett sådant gott resultat, säger Carina Åström, NU-styrelsens ordförande.

Program för förebyggande av vårdskador

NU-sjukvården arbetar med ett omfattande program för att förebygga vårdrelaterade infektioner (VRI) och vårdskador. I den senaste mätningen i oktober låg VRI för de somatiska enheterna på 8,8 procent. Observationsstudier görs varje månad av följsamheten till basala hygienrutiner och klädkoder och dessa uppmättes i december till 82 procent respektive 93 procent.

Ny rättspsykiatrisk anläggning och start för NU-akademin

NU-sjukvården har ett särskilt uppdrag av hälso- och sjukvårdutskottet att bedriva rättspsykiatrisk vård 2011 och i oktober öppnades den nybyggda anläggningen Brinkåsen. Det var den första av tre nya enheter i Västra Götaland som togs i bruk.

Arbetet i NU-akademin Väst (det organiserade samarbetet mellan NU-sjukvården och Högskolan Väst) har tagit ytterligare ett steg framåt. Genom bildandet kommer samarbetet initialt att koncentreras kring tre prioriterade områden:

  • människa - teknik interaktion i vården
  • vård över administrativa gränser
  • ledning och styrning i professionella organisationer

Syftet är att stärka parternas möjligheter att bedriva framgångsrik utbildning, forskning och verksamhetsutveckling och på lång sikt förbättra kompetensförsörjningen.

Årets resultat

Tillgänglighetssatsningarna och en ökad produktion har inneburit att antalet anställda under året ökat något jämfört med föregående år, liksom nyttjandet av bemanningsföretag. Den totala sjukfrånvaron har minskat jämfört med föregående år.

De ekonomiska förutsättningarna för 2011 ställde stora krav på sjukhusets verksamheter att nå uppställda produktivitetskrav och samtidigt uppfylla uppställda mål beträffande kvalitet, tillgänglighet, arbetsmiljö och kompetensförsörjning.

Resultatet för 2011 är -159,4 mnkr, vilket är i paritet med bedömningarna under hösten. Orsaken till det negativa resultatet är främst högre produktion är planerat, ökad användning av bemanningsföretag för att klara tillgänglighetskraven och ökade kostnader för bland annat läkemedel. Bruttokostnadsutvecklingen ökade under året och uppgick vid årets slut till 5,5 procent jämfört med föregående år inkluderande mellanliggande pris- och löneökningar.
 
Styrelsen godkänner NU-sjukvårdens årsredovisning för 2011 och riktar ett stort tack till personalen för ett fantastiskt arbete under året.

Intern kontrollplan för 2012

Styrelsen fick en genomgång av vad den interna kontrollen innebär och vad som omfattas av internkontrollplanen. Intern kontrollplan för 2012 fastställs.

Översyn av Västra Götalandsregionens investeringsprocess, investeringsmodell och internhyresmodell

Styrelsens ordförande får i uppdrag att avge yttrande i ärendet.

Redovisning av säkerhetsarbete, säkerhetsläge och krishanteringsförmåga avseende 2011

Redovisning av säkerhetsarbete, säkerhetsläge och kristhanteringsförmåga för NU-sjukvården avseende 2011 översändes till regionstyrelsen.

Ansökan om investeringsmedel till infrastruktur för IP-telefoni i NU-sjukvården

Styrelsen för NU-sjukvården hemställer hos regionstyrelsen om investeringsmedel utanför ram motsvarande 22 miljoner kronor för nätutbyggnad av Uddevalla sjukhus inklusive IP-telefonifunktion för hela NU-sjukvården. Styrelsen anser, av flera skäl, det viktigt att NU-sjukvården får ett snabbt svar.



Kontaktperson: Carina Åström, ordförande tfn 0702-90 60 85
Lars Helldin, sjukhusdirektör, tfn 0733-76 72 40, Maria Arup, informatör, tfn 0761-13 22 77


Läs meddelandet som PDF