Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2010-01-14 15:30


Från styrelsens sammanträde

Extern rapport stärker tidigare bedömning


Den externa rapport som styrelsen beställt med anledning av händelserna på ortopedkliniken , fastställer bland annat att reglerna för bisysslor är tydliga och att dessa inte följts på ortopedkliniken i NU-sjukvården. Utredningens resultat ligger i linje med den interna granskning som tidigare genomförts.

Vid dagens sammanträde presenterades den externa rapport som beställts av styrelsen efter att en granskning visat att läkare vid ortopedkliniken arbetat via bemanningsföretag på den egna arbetsplatsen. Där slås bland annat följande fast:
• Regionens riktlinjer för bisysslor är tydliga
• Dessa riktlinjer har inte följts på ortopedkliniken
• Det finns inga uppgifter som visar att förvaltningsledningen vare sig känt till eller på något sätt sanktionerat användningen av klinikens egna läkare via bemanningsföretag
• Det finns en risk för sammanblandning av privat och offentlig verksamhet när det gäller så kallad intygsskrivning
• Utredningen har inte visat på något systematiskt nyttjande av sjukhusets resurser för privata bolags räkning

De externa konsulter som anlitats ger följande rekommendationer till NU-sjukvården:
• NU-sjukvården bör följa upp med berörda läkare varför bisyssla för bolagsengagemang inte rapporterats
• NU-sjukvårdens ledning bör stärka sina rutiner för stöd och uppföljning när det gäller beslut om bisysslor
• Förtydligande bör göras när det gäller hanteringen av betalningsansvar för röntgen av de patienter som inkommer till ortopedkliniken från vårdcentraler eller privata mottagningar/praktiker
• NU-sjukvårdens ledning bör ta fram riktlinjer för hur invaliditetsintyg skall hanteras i framtiden

Konsulterna kommer också att överlämna en separat bilaga till personalavdelningen för eventuell reglering av stämplingar med överlappande tid.

Styrelsen väntas fatta beslut med anledning av rapporten vid ett extra sammanträde 20 januari.

- Det känns bra att en utomstående har fått titta på det här och att rapporten stärker den bild vi fått genom vår interna utredning. Nu behöver vi skärpa rutinerna så att vi säkerställer att vi har ordning och reda i vår verksamhet, kommenterar Britt-Marie Andrén Karlsson, ordförande i NU-sjukvårdens styrelse.

- Jag kan konstatera att utredningen helt friar sjukhusdirektör Sten Axelsson från ansvar för att ortopedkliniken använt de egna läkarna via bemanningsföretag på den egna kliniken, menar Peter Spjuth, vice ordförande i NU-sjukvårdens styrelse.

Det var i september som resultatet av en granskning inom Västra Götalandsregionen offentliggjordes. I granskningen framkom att läkare anställda vid ortopedkliniken även arbetat vid den egna kliniken via bemanningsföretag. Då dessa fakta uppdagades valde verksamhetschefen att avgå. En läkare vid kliniken har fått en skriftlig tillrättavisning med anledning av arten och omfattningen av bisyssla.

Vid sitt sammanträde i oktober 2009 beslutade NU-sjukvårdens styrelse att med hjälp av en extern konsult utreda förehavanden kring ortopedkliniken under 2008 och 2009, t ex om riktlinjer för bisyssla följts, om dubbel kompensation givits och om det funnits brister när det gäller ledningens roll och ansvar. Även sanningshalten i anonyma brev som inkommit till NU-sjukvården skulle utredas. Där fanns bland annat uppgifter angående anställda ortopedläkare som samtidigt bedriver privatpraktik.

OBS! Kontaktpersonerna kommer att vara tillgängliga för kommentarer och frågor kl 17-20 ikväll.

Rapporten kan fås via NU-sjukvårdens ledningskansli, tfn 0520-47 83 90



Kontaktperson: Britt-Marie Andrén Karlsson, ordförande, tfn 070-561 50 38
Peter Spjuth, vice ordförande, tfn 070-150 79 29 Kenneth Johansson, Ernst & Young, tfn 070-318 96 20


Läs meddelandet som PDF