Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2013-03-26 16:00


Extra ambulansresurser sätts in i Bohuslän


Ambulansområde Bohus Väst genomgår för närvarande stora organisatoriska förändringar. Arbetstiden förändras från 48 timmarsvecka till 36,20. Det nya arbetsschemat är mer personalkrävande vilket gör att Ambulansen Bohus Väst under en period lider stor brist på personal. I dagsläget rekryteras personal men uppsägningstider och upplärningsprocesser för den rekryterade personalen tar tid.

På grund av den kraftigt ökade belastningen på NU-ambulansen den senaste tiden och den akuta personalbrist som råder under en begränsad period i Ambulansområde Bohus Väst kommer driftstiden för dagambulansen i Hallinden att behöva minskas. För att täcka upp för den minskade driften kommer vissa temporära åtgärder att vidtas.

Under vissa dagar kommer ytterligare en sjuktransport att finnas tillgänglig i området. Vissa dagar kommer en singel responder att finnas på plats.

Singel responder är en akutbil bemannad med en erfaren sjuksköterska.  Till skillnad mot en ambulans transporterar aldrig singel respondern  några patienter. Detta gör att den alltid finns kvar i området. Den medicinska utrustningen är identisk med den utrustning som en akutambulans har med undantag för bår och viss fixationsutrustning. Sjuksköterskan kommer att förfoga över samma akutläkemedel som finns disponibla i akutambulanserna och ha samma befogenheter och generella direktiv som övrig ambulanspersonal. Sjuksköterskan i singel respondern anländer före ambulans och inleder undersökning och behandling. 

- Jag tror att detta är en bra lösning på det temporära bemanningsproblem vi lever med just nu, säger Lotta Löfgren, avdelningschef Ambulans Bohus Väst.



Kontaktperson: Lotta Löfgren, avdelningschef Ambulans Bohus Väst, 070-4821738
Ulf-Peter Lundberg, verksamhetschef Akutverksamheten, 076-0530412


Läs meddelandet som PDF