Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2009-09-28 15:00


Fler åtgärder ska förbättra förutsättningarna på akuten


Arbetet för att förbättra det akuta omhändertagandet i NU-sjukvården intensifieras under hösten. Ett antal åtgärder vidtas för att ge bättre förutsättningar för arbetet på akuten. Styrelsen uttalade sitt stöd till arbetet, men ville också ge en eloge till den personal som gör sitt bästa i en tuff arbetssituation.

Att säkra en väl fungerande akutverksamhet är en högt prioriterad fråga inom NU-sjukvården. Vid senaste sammanträdet fick styrelsen därför en genomgång om det arbete som pågår för att utveckla de akuta verksamheterna. Den akuta medicinverksamheten har inte fungerat optimalt sedan akutsjukvården i NU-sjukvården förändrades för snart ett år sedan. Ett arbete för att utveckla processerna pågår och intensifieras ytterligare under hösten.

Arbetet följer den utvecklingsplan för regionens akutmottagningar som tagits fram av Västra Götalandsregionen. Några av de åtgärder som pågår i NU-sjukvården just nu är att utveckla omhändertagandet av patienterna och tydligare rutiner för information när väntetider uppstår. Från och med denna vecka införs också fler stationer för en snabbare första vårdbedömning (även kallad triage) av samtliga patienter. En annan åtgärd syftar till att ha en bättre samordning av de läkare som tjänstgör på akuten för att säkra ett bra stöd för de yngre läkarna.

Dessutom planeras för införande av ett nytt gemensamt vårdbedömningssystem för både ambulansverksamheten och akutmottagningarna och inrättande av en patientlounge för bättre omhändertagande för de patienter behöver vänta på provsvar eller på en plats på vårdavdelning. Arbete med att hitta en fungerande form för läkarstöd i samband med den första vårdbedömningen pågår också.

Styrelsen uttalade vid sitt senaste sammanträde sitt stöd för det arbete som pågår för att utveckla akutverksamheten och de förbättringar som planeras under hösten.
– Vi vill också ge en eloge till personalen som arbetar inom akutverksamheterna, säger styrelsens ordförande Britt-Marie Andrén Karlsson. Vi förstår att medarbetarna drar ett tungt lass så länge processerna inte fungerar riktigt bra.



Kontaktperson: Britt-Marie Andrén Karlsson, styrelsens ordförande, tfn 070-561 50 38
Hans Svensson, områdeschef Akutverksamheten, tfn 0522-26 10 33 Magnus Kronvall, områdeschef Medicin, tfn 0520-992 63


Läs meddelandet som PDF