Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2007-11-01 18:00


Från sammanträde i NU-sjukvårdens styrelse 2007-11-01

Förändrad vårdform på Malögården


NU-sjukvårdens styrelse beslutade att inriktningen vid den barn- och ungdomspsykiatriska behandlingsverksamheten på Malögården i Uddevalla ska förändras från 1 mars 2008. Målet är att kunna erbjuda en motsvarande vård till betydligt fler patienter än idag. Genom nya vårdformer ska målgruppen också fångas upp i ett tidigare skede. 


Slutenvårdsplatserna kommer att ersättas av en mellanvårdsform som består av kvalificerad dagverksamhet, vilket ligger i linje med både Västra Götalandsregionens utvecklingsplan för barn- och ungdomspsykiatri och den utveckling av psykiatrisk vård som förordas i delar av Miltonutredningen.

Förändringen görs för att fortsätta utveckla vården för en patientgrupp där öppenvård inte är en tillräcklig vårdform eftersom patientens behöver mer tid än ett traditionellt öppenvårdsbesök kan erbjuda. För barn och ungdomar med social och psykiatrisk problematik som behöver dygnet runt-omsorg skall detta ske i samverkan med socialtjänst och barnpsykiatri.  Därmed ska patienterna kunna uppleva en trygg och hel vårdkedja.

Alla som idag vårdas inom Malögårdens slutenvård kommer att fortsätta behandlas under de nya formerna i ökad samverkan med andra vårdgivare såsom kommunernas socialtjänst och institutionerna inom Gryning Vård AB.

Verksamhetsplan inför 2008 fastslagen


Vid sitt möte fastställde styrelsen också verksamhetsplan inklusive detaljbudget för NU-sjukvården för 2008. Den vårdöverenskommelse som slöts med beställarna föregående år gäller för 2007-2009. Den årliga revideringen har inneburit mindre justeringar, som exempel räknas NU-sjukvårdens budget upp med 3,3 procent för år 2008. NU-sjukvården får också extra medel för att klara vårdgarantin inom områdena hörselrehabilitering, ortopedi, ögonsjukvård samt vissa typer av kirurgiska ingrepp. I uppdraget för 2008 ingår också en utökad mammografiscreening av kvinnor från 40 år enligt regionfullmäktiges beslut. Den totala omsättningen för NU-sjukvården är under år 2008 3,6 miljarder kronor.

Under 2008 står NU-sjukvården inför ett förändringsarbete med anledning av det inriktningsbeslut som i våras fattades av styrelsen. En handlingsplan har tagits fram och denna preciseras successivt under hösten. Ett av resultaten kommer att bli en förändrad arbetsfördelning mellan Uddevalla sjukhus och Näl, där målsättningen är att koncentrera all oplanerad verksamhet och tyngre dygnetrunt-aktiviteter till Näl och merparten av planerad verksamhet av större volymer av vård. Detaljbudgeten kommer att omarbetas i samband med styrelsens beslut den 29 november, angående förändrad arbetsfördelning mellan Uddevalla sjukhus och Näl.



Kontaktperson: Britt-Marie Andrén Karlsson, styrelsens ordförande, tfn 0705-61 50 38
Sten Axelsson, sjukhusdirektör, tfn 0705-64 12 99 Gerd Karlsson, verksamhetschef Barn- och ungdomspsykiatrin, tfn 0705-80 31 04 Vivian Komstadius, styrelsens informatör, tfn 0730-60 60 77


Läs meddelandet som PDF