Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2009-09-23 17:00


Från styrelsens sammanträde

Förbättrad prognos i augusti


Augusti månads rapport visar bland annat att den ekonomiska prognosen för 2009 förbättrats med femton miljoner kronor jämfört med maj månad. Styrelsen informerades också om förändrad tidplan för Vård 2010.

Förbättrad prognos i augusti

Augusti månads ekonomiska prognos för hela 2008 är -80 miljoner kronor, vilket är 15 miljoner kronor bättre jämfört med prognosen i maj. Förbättringen beror på ökade intäkter tillsammans med minskade kostnader för personal och läkemedel. När det gäller vårdgarantin får 81 % av patienterna som väntar på behandling, vård inom garantigränserna, medan 68 % av patienterna som väntar på mottagningsbesök får vård inom garantigränserna. När det gäller vårdgarantin, har NU-sjukvården klarat vårdgarantin i högre utsträckning 2009 jämfört med 2008. Uppfyllelsen av vårdgarantin är ändå inte tillfredsställande för NU-sjukvårdens del, därför kommer NU-sjukvården att inom vissa områden köpa vård för att kunna erbjuda patienterna vård inom vårdgarantins gränser.

Styrelsen stödjer förslag om ungdomscentral

Styrelsen ställde sig bakom det förslag till inriktning av en myndighets-/verksamhetsgemensam ungdomscentral som man fått på remiss. Det är samordningsförbundet Vänersborg/Mellerud som genomfört en förstudie angående arena ungdomscentral, där framförallt barn- och ungdomspsykiatrin kommer att involveras från NU-sjukvården, för till exempel utbildning, konsultationer och samverkan i enskilda ärenden. Genom en utvecklad samverkan bidrar den samlade arenan för ungdomar, enligt NU-sjukvårdens bedömning, till en positiv utveckling av ungdomars psykiska, fysiska och sociala hälsa.

Byggtid försenar tidplanen för Vård 2010

Styrelsen informerades om att tidplanen för en del av de kvarstående förändringarna inom Vård 2010 kommer att försenas. Anledningen är främst att bygg- och installationsarbete visat sig ta längre tid än planerat, eftersom ombyggnationerna sker parallellt med att det samtidigt bedrivs sjukvård i lokalerna.

I praktiken innebär detta att traumaomhändertagandet, som skulle överföras från Uddevalla sjukhus till NÄL i december, i stället startar sin verksamhet på NÄL i mitten av februari. Intensivvårdens lokaler på NÄL väntas också bli klara en dryg månad senare än tidigare planerat. Därmed flyttar intensivvården in i sina nya lokaler i månadsskiftet maj/juni 2010.

Även infektionsverksamhetens flytt kommer att försenas något, från april till juni. I och med att hudverksamheten ska flytta in i de lokaler på Uddevalla sjukhus som infektionkliniken lämnar, försenas även den avslutande etappen av hudprojektet som därmed inte avslutas förrän i slutet av år 2010.

Projektet kring Centrum för tumörsjukdomar, som framförallt syftar till att förändra arbetssätt, kommer att avslutas i maj. En utökning av lokaler för Centrum för tumörsjukdomars del kan komma att ske i ett senare skede. 
 



Kontaktperson: Britt-Marie Andrén Karlsson, ordförande, tfn 070-561 50 38
Sten Axelsson, sjukhusdirektör, tfn 070-564 12 99 Lars Körner, chefläkare och projektledare Vård 2010, tfn 070-780 05 45 Vivian Komstadius, informatör, tfn 0730-60 60 77


Läs meddelandet som PDF