NU-sjukvårdens prognos för 2010 har förbättrats, men fortfarande krävs ytterligare åtgärder för att nå ett nollresultat. Styrelsen tydliggjorde dock att dessa åtgärder inte får innebära någon ytterligare neddragning av slutenvårdsplatser eller att den positiva utvecklingen inom akutverksamheten äventyras.
Relativt låg kostnad för specialistsjukvård i vårt område
I regionens verksamhetsanalys, som offentliggjordes i april 2010, finns en hel del intressant statistik för NU-sjukvårdens del, som redovisades för styrelsen. Analysen visar till exempel på en relativt låg kostnad för specialistsjukvården i vårt område jämfört med andra nämndområden med motsvarande behovsnivå.
Innan utvecklingsarbetet Vård 2010 inleddes, var konsumtionen av specialistsjukvård särskilt hög i Trestadsområdet jämfört med norra Bohuslän och Dalsland. I analysen kan konstateras att en utjämning har skett mellan områdena, vilket innebär att samtliga invånare i vårt område har jämlik tillgång till specialistsjukvården.
Åren 2007 till 2009 har användning av slutenvården (exklusive psykiatri) minskat kraftigt i vårt område, närmare bestämt med 8,9 procent för norra Bohuslän, respektive 9,6 för invånare i Dalsland respektive 13,1 procent för invånare i Trestad (Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla), vilket kan jämföras med regionens genomsnittliga minskning på 1,3 procent.
Styrelsen ser mot denna bakgrund ingen möjlighet att dra ner mer slutenvårdsplatser i NU-sjukvården.
Förbättrad ekonomisk prognos men fler åtgärder krävs
Prognosen för resultatet för hela året har förbättrats från -85 miljoner kronor i april, till -42 miljoner kronor i maj. Det innebär en förbättring på 43 miljoner kronor, varav 38 miljoner kronor tillskjutits av regionstyrelsen för kostnader som inte kunnat förutses. Styrelsen betonar återigen att den inte accepterar något annat än ett nollresultat, och sjukhusdirektör Sten Axelsson får i uppdrag att vidta erforderliga åtgärder. Styrelsen tydliggjorde dock att dessa åtgärder inte får innebära någon ytterligare neddragning av slutenvårdsplatser eller att den positiva utvecklingen inom akutverksamheten äventyras.
Ett stort kliv framåt för akutmottagningen
Vårens arbete för att fortsätta utveckla akutprocessen har gett en bestående förbättring, men arbetet fortsätter för att nå regionens mål. Just nu pågår mer än tio tester som vi tror ska leda till både kortare väntetider och bättre arbetsmiljö. Ett intressant test innebär att läkare och övrig vårdpersonal arbetar i team och följer patienten under hela dennes tid på akutmottagningen. Testet har genomförts i mindre skala och innebar en bättre arbetsmiljö med mindre spring, samtidigt som antalet överrapporteringar minskar. Styrelsen riktar ett tack till ledning och all personal för det framgångsrika utvecklingsarbete som bedrivs för att förbättra akutverksamheten.
Ingen barnakut i år
Inom Vård 2010 har förslaget om en särskild barnakut tagits fram och utretts. Styrelsen fick idag information om att det finns en gemensam framtidsbild i NU-sjukvården om en barnakut, men då detta innebär en merkostnad finns inte möjlighet att starta denna verksamhet under 2010. Styrelsen vill ha in detta i budgetarbetet för 2011.