Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2014-06-18 14:30


Från sammanträde med styrelsen för NU-sjukvården

Förberedelser för dagkirurgiskt centrum på Uddevalla sjukhus


Uddevalla sjukhus är utvalt som ett av de sjukhus som ska vara ett dagkirurgiskt centrum inom regionen. Styrelsen informerades om förberedelserna för att utveckla ett dagkirurgiskt center, liksom anpassningarna av den övriga planerade verksamheten som påverkas av den regiongemensamma produktionsstyrningen. Styrelsen beslutade också om att flytten av akutortopedin genomförs senast 15 september 2015 för att säkra en god inomhusmiljö.

Förberedelser för regiongemensam produktionsstyrning

Inom NU-sjukvården har en planering inletts för att anpassa den planerade verksamheten inom vissa diagnoser till den regionala produktionsstyrningen. Det innebär att vissa operationer som höft- och knäledsproteser, ryggkirurgi och grov- och ändtarmscancer kommer att utökas i NU-sjukvården, medan andra operationer, såsom ventrikelcancer, axelproteser och fetmaoperationer kommer att överföras till andra av regionens sjukhus. NU-sjukvården har en god beredskap för att genomföra planerade förändringar men ytterligare samordning krävs inom regionen och med övriga berörda sjukhus.

Uddevalla sjukhus har också i uppdrag att utvecklas till ett dagkirurgiskt centrum, därför har en kartläggning inletts för att se över dels vilken dagkirurgisk verksamhet som pågår idag, dels vilka diagnoser som med fördel kan göras som dagkirurgi på Uddevalla sjukhus på kort och lång sikt.

Systematiskt arbete för att säkra kompetensförsörjning

Kompetensförsörjning är en förutsättning för NU-sjukvårdens långsiktiga framgång. De stora pensionsavgångarna innebär en särskild utmaning i vården. För NU-sjukvårdens del är bedömningen att en tredjedel av medarbetarna kommer att behöva ersättas under en femårsperiod. Det handlar främst om sjuksköterskor, men även om läkare, biomedicinska analytiker och andra yrkesgrupper. Sedan en tid tillbaka pågår ett regiongemensamt arbete på alla nivåer för att säkra att regionen kan behålla och rekrytera nödvändig kompetens. De viktigaste aktiviteterna på sjukhusnivå de närmaste åren, är bland annat att stödja möjligheterna till forskning för att vara en attraktiv arbetsplats, förändra arbetssätt när det gäller patientdokumentation och administration, finansiering av specialistutbildningar för sjuksköterskor och se över vem som gör vad för att omfördela arbetsuppgifter mellan yrkesgrupper.

Översyn av vårdplatser på befintliga vårdavdelningar

Styrelsen informerades om den översyn som genomförts för att utöka antalet vårdplatser på befintliga vårdavdelningar. Idag finns inte lokalmässiga förutsättningar att öka vårdplatserna på befintliga vårdavdelningar och på så sätt nå målet om en nittioprocentig beläggning.

Akutortopedin flyttar senast 15 september 2015

Styrelsen beslutade att senarelägga överflyttning av akutortopedin från Uddevalla sjukhus till Näl, inklusive ianspråktagande av den nya akutmottagningen, efter information om en byggteknisk försening. Överflyttningen, som tidigare planerats till maj 2015, genomförs nu senast 15 september. Orsaken är främst en förlängd torktid av ett betonggolv som krävs för att säkra en hälsosam inomhusmiljö för patienter och medarbetare. På så sätt kan också leverans, montering och introduktion av upphandlad utrustning kvalitetssäkras, samtidigt som risken för större verksamhetsförändringar i samband med sommaren undviks.  

Uppdrag att utveckla verksamheter utifrån arbetsmiljö och patientsäkerhet

Regionen har efterfrågat åtgärder med anledning av de ägarplaner med faktaunderlag som sänts ut. NU-sjukvården kommer att fokusera på att genomföra den åtgärdsplan som tidigare tagits fram, i enlighet med regionfullmäktiges beslutade 12-punktsprogram. Åtgärdsplanen innefattar bland annat bemanningsplanering på slutenvårdsavdelningarna, projekt Patientdokumentation och administration, utveckling av akutvårdsprocessen för att sänka medelvårdtiden, effektivisera den planerade vården och effektivisera användningen av lokaler. Därutöver kommer NU-sjukvården att inrikta sig på att minska kvalitetsbristkostnaderna genom att arbeta systematiskt med kvalitet, patientsäkerhet och arbetsmiljö. I ett första skede kommer fördjupade analyser och en utökad dialog att ske med fem verksamheter.



Kontaktperson: Carina Åström, ordförande, tfn 070-290 60 85
Anne-Lie Sundling, vice ordförande, tfn 072-725 56 00 Lars Wiklund, sjukhusdirektör, tfn 0736-60 17 84 Vivian Komstadius, kommunikatör, tfn 0730-606077


Läs meddelandet som PDF