Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2008-12-18 16:00


Från styrelsens sammanträde 2008-12-18

Försämrad prognos för 2009


NU-sjukvården är nu nära att klara vårdgarantin, men det ekonomiska utfallet har försämrats och prognosen är nu -79 miljoner kronor för 2008.

Nära att klara vårdgarantin

Under hösten har en klar förbättring av vårdgarantin genomförts, och NU-sjukvården bedömer nu att man till årsskiftet kommer att klara vårdgarantin på samtliga enheter utom ortopedin. Till och med november gav NU-sjukvården 80 procent av patienterna tid hos specialistläkare inom vårdgarantins 90 dagar, och behandling inom vårdgarantins ramar gavs till 87 procent av patienterna.

Försämrad prognos

Den ekonomiska rapporten som presenterades för styrelsen, anger en prognos för hela 2008 till minus 79 miljoner kronor, vilket är en försämring med 24 mkr jämfört med bedömningen efter oktober månad. Försämringen beror till allra största delen på engångskostnader som uppkommer på grund av avskrivning av lager sjukvårdsmateriel (9 mkr). Men intäkterna har också minskat betydligt mer än väntat inom det som kallas ”ytterfallsersättning”, som i praktiken är ett tecken på att de patienter som genomgått behandling under hösten haft färre komplikationer och därmed en kortare vårdtid än förväntat. Detta är mycket positivt, men har haft en negativ effektiv på NU-sjukvårdens resultat (-11 miljoner kronor). Ökade kostnader på ett värde av fyra miljoner kronor har också uppstått i och med NU-sjukvårdens kraftfulla satsning på ökad produktion för att klara vårdgarantin.

Handlingsplan för palliativ vård antagen

En handlingsplan för palliativ vård har tagits fram inom Vårdsamverkan Fyrbodal, där såväl kommuner, primärvård och sjukhusvård varit delaktig i framtagningen. Utgångspunkten är en utredning om cancervården som gjordes inom Västra Götalandsregionen 2007. I handlingsplanen konstateras bland annat att den palliativa vården som ges i Fyrbodal i många avseenden är av god kvalitet. Flera av de områden som nämns i den regionala strategin för god palliativ vård finns redan fullt utbyggda i vårt område. En del som definierats som utvecklingsområde är att öka kunskapen om behovet av palliativ vård för andra grupper än personer med cancer. Styrelsen antog vid sitt sammanträde handlingsplanen för palliativ vård.



Kontaktperson: Britt-Marie Andrén Karlsson, styrelsens ordförande, tfn 0705-61 50 38
Peter Spjuth, vice ordförande, tfn 070-150 79 29 Sten Axelsson, sjukhusdirektör, tfn 0705-64 12 99 Vivian Komstadius, informatör, tfn 0730-60 60 77


Läs meddelandet som PDF