Docent/övertandläkare Christer Dahlin, antälld vid Käkkirurgiska kliniken samt NU-sjukvårdens FoU-enhet, har erhållit ett 3-årigt forskningsanslag på 4,2 miljoner kronor för att leda en forskningsgrupp som arbetar kring en biologisk princip som kallas styrd vävnadsregeneration.
Christer Dahlin är en av pionjärerna som utvecklade denna princip. Tekniken är idag en etablerad behandlingsmetod som används över hela världen för att återskapa förlorat käkben hos patienter som förlorat delar av sitt käkben på grund av olycka eller sjukdom. På ett förhållandevis enkelt sätt kan man med hjälp av metoden återskapa käkben så att tandimplantatbehandling blir möjlig.
Christer Dahlin är knuten till NU-sjukvårdens FoU-enhet som är i ett utvecklingsskede. Professor Jüri Kartus är chef för FoU-enheten och kommenterar tilldelningen:
– Jag är mycket glad att Christer Dahlin fått sånt erkännande för sin forskning. Anslaget kommer ytterligare att stärka den redan utmärkta forskning som bedrivs inom Käkkirurgiska kliniken i NU-sjukvården och ge oss möjligheter att rekrytera och driva fram fler nya unga forskare.
Anslaget är kopplat till den tvärdisciplinerade satsningen som görs i Västsverige inom ramen för det s k BIOMATCELL-projektet (länk till hemsida för projektet vid Göteborgs universitet). Huvudfinansiärer är statliga VINNOVA samt ett amerikanskt bioteknikföretag Keystone Dental.
Detta är precis i led med de tankar och visioner som ligger till grund för BIOMATCELL. Ett utvecklat nära samarbete mellan grundforskning, i det här fallet avdelningen Biomaterial vid Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet och klinisk tillämpad forskning vid avdelningen för käkkirurgi i NU-sjukvården.
– Vi har sedan länge ett etablerat samarbete mellan avdelningarna. Samarbetet ger oss tillgång till tidiga landvinningar och NU-sjukvården kan bistå med stora patientvolymer och klinisk erfarenhet. Detta kommer patienterna i vårt område till gagn. Denna historik har helt säkert spelat en betydande roll för det positiva utfallet för vår ansökan, menar Christer Dahlin.
– Vi får nu resurser att långsiktigt finansiera både kliniskt knutna doktorander samt laboratoriepersonal engagerad i mer grundläggande experimentell forskning, menar Christer Dahlin.