Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2011-06-30 13:30


Läkemedel i automat ska öka patientsäkerheten


En gul lampa tänds vid den låda som innehåller det bokade läkemedlet och sjuksköterskan som knappat in bokningen kan dra ut lådan och vara säker på att det finns läkemedel och är rätt läkemedel hon eller han hämtar. Öppna hyllplan med läkemedel har ersatts av ett automatiserat skåp.

Läkemedelsförsörjningen i de svenska landstingen genomgår stora förändringar. Anledningen är framförallt den omreglerade apoteksmarknaden. Västra Götalandsregionens avtal med Apoteket Farmaci löper ut den 28 februari 2012 och enligt lag måste tjänsterna kring läkemedelsförsörjningen upphandlas. I Västra Götalandsregionen har regionstyrelsen också fattat beslut om att i större utsträckning än tidigare driva försörjningen i egen regi. Förändringar i läkemedelsförsörjningen skall leda till ökad patientsäkerhet och effektiv försörjning.

För NU-sjukvårdens del har förändringen inneburit att en ny läkemedelsförsörjningsorganisation är under uppbyggnad, i denna kommer flera olika kompetenser att ingå.

På NÄL har tre automater installerats, en är i drift, de övriga två kommer att tas i drift efter sommaren. På Uddevalla sjukhus kommer en automat att installeras i slutet av oktober.

- Det har varit en lång process med utredningar och analyser inför införandet av den nya läkemedelsförsörjningsorganisationen och det känns bra att sjuksköterskorna nu äntligen kan använda den första automaten, säger Gunilla Niklasson som är projektledare för projektet Läkemedelsförsörjning 2011.

Fredagen den 1/7 kl 11.00 hälsas media välkomna till en visning av den nya läkemedelsautomaten på NÄL.

Vi samlas vid Informationen i entrén på NÄL.



Kontaktperson: Gunilla Niklasson, projektledare Läkemedelsförsörjning 2011, 076-1035500
Maria Klingberg, informatör, 076-1312826


Läs meddelandet som PDF