Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2013-11-04 16:00


Första spadtaget för utbyggnationen av NÄL-akuten


Akuten_förstaspadtag_2 011.jpg (På bilden från vänster: Ulla Gustafsson, ordförande fastighetsnämnden, Carina Åström ordförande NU-sjukvårdens styrelse, Anders Emilsson, platschef TUVE bygg, Shiva Jafari sjuksköterska, Lars Helldin sjukhusdirektör NU-sjukvården.)

I dag togs första spadtaget för ombyggnationen av akutmottagningen på NÄL.Andelen patienter som söker akutsjukvård på NÄL i Trollhättan har ökat kraftigt de senaste åren. Totalt antal sökande till akutmottagningarna inom NU-sjukvården uppgår idag till ca 68 000 patienter, varav ca 14 000 ortopedpatienter. Akutmottagningen på NÄL är underdimensionerad för nuvarande patientflöden. För att möta de utmaningar en ökad efterfrågan på vård innebär, behöver NU-sjukvården genomföra en rad förändringar.


- Akuten på NÄL är inte dimensionerad för det behov som finns i dag. Med den tillbyggnation och ombyggnation som vi nu gör, kommer vi att ha den nödvändiga kapaciteten, säger sjukhusdirektör Lars Helldin.

Den ombyggda akutmottagningen kommer att bli betydligt större än idag och innebär att NU-sjukvården kommer tillrätta med lokalproblematiken.

- Äntligen är vi igång med något mycket efterlängtat – att få funktionella lokaler för patienter och personal, säger Carina Åström, ordförande NU-sjukvårdens styrelse.

Ytorna kommer med byggnationen att bli bättre dimensionerade för det ökade akutuppdraget, funktionaliteten blir bättre och det blir en närhet till akutdiagnostiken.

- Byggnationen av akuten på NÄL kommer att bli glädjande för både personal och patienter med denna nya yta. Det kommer att bli mer och bättre integritet för patienterna och personalen kommer att få mer översikt och överblickbarhet över patienterna som vårdas, säger Magnus Kronvall, områdeschef Medicin och akutverksamhet.

Den ombyggda akutmottagningen kommer även att ta emot patienter inom akutortopedi. Utvecklingsplanen som tagits fram i NU-sjukvården innebär att mer av akutvården samlas till NÄL och mer av den planerade vården till Uddevalla sjukhus. En följd av detta är att akutortopedin flyttas till NÄL, med akutmottagning, operationssalar och vårdavdelningar för att klara det akuta uppdraget. Byggnationen är färdig i november 2014.



Kontaktperson: jenny.sjoholm@vgregion.se
bodil.jarnerot@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF