Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2014-08-04 11:04


Första steget mot nya NÄL-akuten – risk för tillfälligt ökade väntetider


Om- och tillbyggnaden av akutmottagningen på NÄL i Trollhättan går framåt. Måndagen den 4 augusti påbörjar medicinakuten överflyttningen till nya lokaler. Samtidigt görs omflyttningar i akutens nuvarande lokaler så att kirurgakuten kan börja renoveras. Satsningen kommer att leda till förbättringar. Men under veckorna 32 – 34, när över- och omflyttningen sker, riskerar det att bli längre väntetider och andra störningsmoment på akutmottagningen.

– De akut sjuka som behöver vård direkt kommer inte att märka något. De tas omhand som vanligt. Men eftersom delar av personalen kommer att vara upptagen med flytten har vi färre igång i patientarbetet. Det gör att vi räknar med längre väntetider än normalt de här veckorna, säger Ulf-Peter Lundberg, verksamhetschef för akutkliniken. 

Färre tillgängliga rum

Förutom väntetiderna flaggar Ulf-Peter Lundberg för att det även kan bli andra störningsmoment. Under flytten kommer det att finnas färre rum tillgängliga för att ta emot patienterna. Apparater kommer att flyttas och hyllor sättas upp. Det är inte omöjligt att ljudnivån blir högre.

Kan vård sökas på annat håll?

Med anledning av olägenheterna som väntas, påminner Ulf-Peter Lundberg om möjligheterna att undersöka om det går att få vård på annat håll.
– Generellt är det alltid bra om allmänheten kontaktar sin vårdcentral, jourcentral eller sjukvårdsrådgivningen 1177 först för att få råd om var de ska söka vård istället för att åka direkt till akuten. Det är dessutom ofta det snabbaste sättet att få hjälp, säger han.
– Det rådet gäller förstås inte om man blir akut sjuk och det är bråttom. Då ska man inte tveka att ringa 112 eller att själv ta sig till sjukhuset.

Så här kommer ingången till akuten på NÄL se ut.


Flytt till ny reception och bättre lokaler

Flytten på akutmottagningen kommer att ske veckorna 32 – 34. När den är gjord, i slutet av augusti, kommer besökarna att märka av flera förbättringar. Akutens besökare kommer tas emot i en ny reception och medicinpatienterna kommer få vård i bättre och mer funktionella lokaler. Då fortsätter renoveringen av andra delar av akutmottagningen.
– Ur allt detta kommer något gott när allt är färdigt. Därför hoppas jag att besökarna har överseende med de speciella omständigheter som råder hos oss just nu, avslutar Ulf-Peter Lundberg.

 

Ombyggnationen

Ombyggnationen av akutmottagningen på NÄL görs dels för att mottagningen är underdimensionerad för nuvarande patientflöden, dels för att förbereda för flytten av akutortopedin från Uddevalla sjukhus till NÄL.

Det övergripande syftet med att flytta akutortopedin till NÄL är att stärka de medicinska sambanden i den akuta vården. Genom en samlad akutmottagning på NÄL ska planerad vård som inte störs av akuta flöden, samlas på Uddevalla sjukhus. Därmed förbättras tillgängligheten.

Första spadtaget för ombyggnationen togs i november 2013. Flytten av akutortopedin som ingår som sista moment i projektet kommer att genomföras senast 15 september 2015.



Kontaktperson: Ulf-Peter Lundberg, verksamhetschef Akutverksamheten NU-sjukvården, 076-052 04 12


Läs meddelandet som PDF