Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2011-05-26 15:00


Från styrelsens sammanträde 2011-05-26

Fortsatt hög produktion och fokus på patientsäkerhet


Rapport från Arbetsmiljöverkets uppföljning

Styrelsen fick information om Arbetsmiljöverkets uppföljning med anledning av den nationella tillsynen av Hälso- och sjukvården som Arbetsmiljöverket genomför under 2010-2011. Fokus för tillsynen är vilka strategier och rutiner som finns på sjukhusen för att förebygga överbeläggningar och vilka åtgärder som vidtas om överbeläggningar uppstår. Den 22 februari i år genomförde Arbetsmiljöverket tillsynsbesök i NU-sjukvården som NU-sjukvården besvarade den 29 april. Under gårdagen fick Arbetsmiljöverket information av sjukhusledningen kring vilka strategier NU-sjukvården arbetar efter. Under hösten återkommer Arbetsmiljöverket för att följa upp att de beskrivna och påbörjade strategierna och aktiviteterna har en positiv påverkan. Arbetsmiljöverket kommer som en del av höstens uppföljning även att genomföra oanmälda besök i verksamheten efter semesterperioden.

Månadsrapport april 2011 

NU-sjukvården har under april haft en fortsatt hög produktion. Måluppfyllelsegraden för vårdgarantigränsen 90-dagar var i april månad 94 procent för mottagningar respektive 97 procent för behandlingar.

Till och med april ligger antalet läkarbesök på klinikerna ett par procent under vad som planerats. En ökning har dock skett jämfört med föregående år. Däremot är det en större produktion än planerat på akuten samt inom slutenvården, främst inom medicinområdet. Inflödet till akuten har ökat jämfört med föregående år.

Bruttokostnadsutvecklingen är bland de lägsta i regionen, totalt 1,7 %.
Det ekonomiska resultatet i april är minus 8 miljoner kronor jämfört med -40 miljoner vid samma tid förra året. Helårsprognosen bedöms bli ett negativt resultat på minus 45 miljoner kronor.

Fortsatt fokus på patientsäkerhet

Chefläkare Ulf Almqvist informerade styrelsen om hur NU-sjukvården arbetar med patientsäkerhet. Att minimera antalet vårdskador är en del av att öka patientsäkerheten. Exempel på andra insatser är avvikelserapportering, punktprevalensmätning och observationsstudier. Just nu pågår en mätning av patientsäkerhetskulturen bland vårdpersonalen i NU-sjukvården, en mätning som genomförs i hela landet.

Åtgärder för deltagande i nationella kvalitetsregister

Styrelsen beslöt att tf sjukhusdirektören får i uppdrag att vidta möjliga åtgärder till följd av Datainspektionens yttrande angående nationella kvalitetsregister och för NU-sjukvårdens lokala personuppgiftsansvar vid deltagande i dessa.

Ersättningsanskaffning av genomlysningslab, röntgen, NÄL

Styrelsen beviljade investeringsmedel för ersättningsanskaffning av genomlysningslab, röntgen, NÄL. Finansiering sker inom tillgänglig investeringsram för NU-sjukvården.  

Placering av 3T MR 

NU-sjukvården har från Västra Götalandsregionen tilldelats strategiska investeringsmedel för en 3T MR (Magnetisk resonanstomograf), därmed blir NU-sjukvården det 3:e sjukhuset i regionen som kan utföra mycket avancerade undersökningar. En 3T MR ger bland annat möjligheter till bättre upplösning för att se finare strukturer, i många fall större möjligheter att särskilja olika vävnadstyper och stora möjligheter till specialundersökningar. Utrustningen används i första hand för planerade undersökningar varför styrelsen beslöt att 3T MR-utrustningen placeras vid Uddevalla sjukhus.



Kontaktperson: Anne-Lie Sundling, vice ordförande, tfn 0706- 90 63 80
Lars Helldin, t f sjukhusdirektör, tfn 0733-76 72 40 Maria Arup, styrelsens informatör, tfn 0761-13 22 77


Läs meddelandet som PDF