Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2007-09-25 11:30


Styrelsen tolkar det så kallade balanskravet

Framtida balans i form av vårdplatser och antalet anställda


Det finns ett uttalat politiskt krav i samband med utvecklingsarbetet inom Vård 2010, att balans ska råda mellan Näl och Uddevalla sjukhus. Styrelsen har nu för sin del uttalat att balans innefattar både antalet anställda och antalet vårdplatser på de båda sjukhusen. Delårsrapporten till och med augusti visar att NU-sjukvården har ett negativt resultat. Prognosen för helårsresultatet är satt till -30 miljoner kronor.

Utvecklingsarbetet inom Vård 2010

Styrelsen fick ta del av information kring en fempunktsplan med åtgärder som syftar till att gå vidare mot den inriktning för NU-sjukvården som styrelsen fattade beslut om i våras. Fempunktsplanen innefattar bland annat en utredning för att beskriva arbetsfördelningen mellan Uddevalla sjukhus och Näl, inklusive risk- och konsekvensbeskrivningar, och ett uppdrag till klinikerna att minska akutflödena genom att erbjuda ett mer varierat och planerat omhändertagande för de patienter som idag söker sig till våra akutmottagningar. Styrelsen passade på att påminna om regionfullmäktiges beslut i strukturfrågan, som bland annat innebär att:
• Både Uddevalla sjukhus och Näl kommer att finnas kvar
• Båda sjukhusen kommer att bedriva omfattande akutsjukvård
• Båda sjukhusen kommer att ha nattöppna akutmottagningar
• Lokalsjukhusen i Strömstad, Bäckefors och Lysekil är viktiga nav i utvecklingen av närsjukvården i respektive område.

Det finns ett politiskt uttalat balanskrav för att markera vikten av att varken Näl eller Uddevalla sjukhus växer på det andra sjukhusets bekostnad. Vad begreppet ”balans” innefattar har hittills inte klarlagts. Styrelsen har därför valt att tolka balanskravet som att det ska finnas ungefär lika många arbetstillfällen och ungefär lika många vårdplatser på båda sjukhusen.

Mot ett underskott

Delårsrapporten för NU-sjukvården till och med augusti visar ett negativt resultat om 20 miljoner kronor. Det är 48 miljoner kronor sämre än budget. Orsakerna är bland annat ökade personalkostnader, dyrare läkemedel och ökade kostnader för bemanningsföretag jämfört med budgeterat.

Sjukfrånvaron visar en fortsatt positiv trend och är 2,1 dagar lägre per anställd och år, jämfört med motsvarande tid föregående år. NU-sjukvården är därmed på god väg att uppnå sitt mål om högst 28 dagar per anställd och år. 

NU-sjukvården kommer totalt sett klara vårdproduktionen enligt de planeringstal som anges i vårdöverenskommelsen med hälso- och sjukvårdsnämnderna. NU-sjukvården har också ett ansvar att klara vårdgarantin, något som klaras inom de flesta specialiteter, förutom inom ortopedi, ögonsjukvård, hörselrehabilitering och delar av kirurgi.

I samband med delårsrapporten gav styrelsen i uppdrag åt sjukhusdirektör Sten Axelsson, att under 2008 minska kostnadsmassan med minst 1 % utan att det går ut över produktionen eller kvaliteten i vården. Arbetet ska påbörjas omedelbart.




Kontaktperson: Britt-Marie Andrén Karlsson, styrelsens ordförande, tfn 0705-61 50 38
Sten Axelsson, sjukhusdirektör, tfn 0705-64 12 99 Vivian Komstadius, styrelsens informatör, tfn 0730-606077


Läs meddelandet som PDF