Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2014-08-28 12:30


Från dagens sammanträde med styrelsen i NU-sjukvården

Högtryck även i vården under juli månad


Styrelsen fick en kort förhandsinformation om sommaren i vården, vilket kan sammanfattas som ansträngt men hanterbart. Särskilt hårt tryck på vården var det i juli månad. Styrelsen fattade också ett investeringsbeslut om utrustning inom ortopedi inför akutortopedins flytt till NÄL under 2015.

Ansträngt men hanterbart tack vare gott samarbete

Inledningen av sommaren var relativt lugn och i augusti lättade trycket något för många kliniker allt eftersom verksamheten börjar återgå till det normala. Men juli månad innebar ett mycket högt tryck på vården. Antalet patienter som sökte hjälp på akutmottagningen på NÄL var under juli månad det högsta på flera år. Samtidigt hade NU-sjukvården denna sommar något färre vårdplatser öppna under denna sommar jämfört med föregående år på grund av svårigheter att bemanna. Det medförde att väntetiderna på akuten periodvis varit långa och att beläggningen på vårdavdelningarna varit mycket hög, främst inom område medicin, men också periodvis inom till exempel kirurgi, ortopedi och psykiatri.

Även antalet förlossningar under juli månad var nära rekordsiffror, vilket inneburit en ansträngd situation på såväl förlossning och BB, som nyföddhetsvården.

– När belastningen är hög, är det avgörande att vi har kompetenta medarbetare som samverkar över gränser och hittar lösningar i besvärliga situationer. Vi vill därför från styrelsens sida framföra ett stort och innerligt tack för den samarbetsvilja medarbetarna visat, som gjort att vi kunnat ge patienterna en god vård under sommaren, säger Carina Åström, styrelsens ordförande.

Det finns också verksamheter som haft bättre förutsättningar i sommar än tidigare år. Ett sådant exempel är ambulansverksamheten, som efter flera olika åtgärder såsom utbildning för undersköterskor och utökning av antalet medarbetare, i sommar kunnat ha en bemanning bättre anpassad till behoven.

Samarbetet med kommunerna har i huvudsak fungerat väl, även om antalet utskrivningsklara patienter är betydligt högre än föregående år, framförallt i juni. Först i oktober kommer en fullständig sommarrapport, då all fakta och statistik finns tillgänglig.

Investering i utrustning för ortopedi

Styrelsen godkände en investering av utrustning till ortopedin i samband med flytten till NÄL under 2015. Det handlar om operationsgaller och ett antal specialinstrument som inte kan flyttas mellan sjukhusen, som behöver köpas in. Kostnaden på ca sju miljoner kronor finansieras inom NU-sjukvårdens investeringsram.



Kontaktperson: Carina Åström, ordförande, tfn 070-290 60 85
Anne-Lie Sundling, vice ordförande, tfn 072-725 56 00 Lars Wiklund, sjukhusdirektör, tfn 073-660 17 84 Vivian Komstadius, kommunikatör, tfn 0730-60 60 77


Läs meddelandet som PDF