Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2014-04-07 12:00


NU-sjukvården värd för mikrobiologiskt möte 9-11 april

Hur kan ”magkänslan” skydda mot allergier?


Under de senaste 50 åren har allergier ökat kraftigt i västvärlden. Kan en balanserad tarmflora som barn vara ett skydd mot att utveckla allergier senare i livet? Det är en av flera frågeställningar som ventileras när forskare, läkare, laboratoriepersonal och diagnostikföretag samlas till Mikrobiologiskt Vårmöte i Trollhättan den 9 – 11 april.

Under mötet kommer deltagarna slussas genom ett varierat program, som belyser aktuell forskning, men även mikrobiologins, professionernas och organisationernas utmaningar i en föränderlig verklighet, med siktet inställt på framtiden. Värd för mötet är Klinisk mikrobiologi, Laboratoriemedicin i NU-sjukvården.  

Tarmflorans betydelse för att bli sjuk
Ett föredrag som arrangörerna särskilt lyfter fram är öppningsföredraget ”Tidig etablering av tarmfloran och dess konsekvenser senare i livet".  Intresset för teorier om att en förändrad tarmflora (bakteriesammansättningen i tjocktarmen) tidigt i livet påverkar risken for att insjukna senare i livet i en rad sjukdomar är stort. Vilket skydd kan en välbalanserad tarmflora tidigt i livet till exempel ge mot att utveckla sjukdomar som allergier, som ökat kraftigt i västvärlden under de senaste 50 åren? Detta är något som forskarna, Lars Engstrand från Karolinska Institutet & Science for Life Laboratory, Stockholm, och Annika Ljung från Avdelningen för infektionssjukdomar/klinisk bakteriologi, Göteborgs Universitet belyser på ett spännande sätt.

Gränsöverskridande möte mellan flera professioner
Mikrobiologiskt Vårmöte 2014 i Trollhättan är ett samarrangemang mellan tre mikrobiologiska föreningar i Sverige med olika professioner – Föreningen för Klinisk Mikrobiologi (framför allt läkare), Riksföreningen för Mikrobiologi (biomedicinska analytiker) och Svenska Föreningen för Mikrobiologi (blandade forskare och naturvetare).
– Detta ger oss en unik möjlighet att erbjuda ett brett, tvärfackligt innehåll och ett kreativt klimat där vi kan utbyta kunskap och erfarenheter med varandra mellan olika yrkesgrupper och organisationer. Det är i det gränssnittet det händer spännande saker, säger Ingvar Eliasson, verksamhetschef för NU-sjukvårdens Laboratoriemedicin och ansvarig för både mötets organisation och programkommitté.
 

Tid och plats: Mötet hålls på Folkets hus Kulturhuset i Trollhättan. Föredraget om allergier ges onsdagen den 9 april kl 10.00. Möjlighet finns också för media att träffa ansvariga för mötet den 9 april kl 11.30 på plan två, i anslutning till utställningen där representanter för diagnostikföretag medverkar.

Mera information och programmet i sin helhet finns på : http://www.mikrobiologi.net/spring2014/



Kontaktperson: Ingvar Eliasson, tel 010-435 27 02, ingvar.eliasson@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF