Pressmeddelande
Från NU-sjukvården
2007-05-14 17:00


Från styrelsens sammanträde 2007-05-14

Inriktning för NU-sjukvården antogs


Vid NU-sjukvårdens styrelses sammanträde den 14 maj antogs det förslag till inriktning som tidigare presenterats från en enig ledning. Det innebär bland annat att NU-sjukvården kommer att utvecklas stegvis och med utgångspunkt från vårdens processer. Den utvecklingsstrategi för hälso- och sjukvården som 2004 beslutades av regionfullmäktige ligger också till grund för arbetet.

Inriktning för NU-sjukvården fastställd

En enig ledning i NU-sjukvården har föreslagit en inriktning för framtiden, som idag fick stöd av styrelsen. Inriktningen innebär bland annat fokus på en processorienterad utveckling med utgångspunkt i patientperspektivet. Målet är att säkra en fortsatt god vård och hög tillgänglighet för invånarna i Fyrbodal.

I den övergripande handlingsplan anges att NU-sjukhuset ska etableras, vilket bland annat innefattar en utvecklad logistik mellan sjukhusen, en förändrad ledningsorganisation och en utveckling av lokalsjukhusens roll. Verksamheterna ska analyseras utifrån vårdlogiker och regionens utvecklingsstrategi. Därefter ska sjukhusen inriktas, utifrån dagens förutsättningar, Näl mot specialiserad akutsjukvård och specialiserad planerad vård med särskilda behov av jour, och Uddevalla sjukhus mot specialiserad planerad vård med verksamhetsanpassad jour samt akut och planerad närsjukvård. Utvecklingen ska ske stegvis, kontrollerat och balanserat och den befintlig kompetensen inom NU-sjukvården ska tillvaratas.

Styrelsen fastställde föreslagen inriktning och uppdrog åt sjukhusdirektören att genomföra organiserandet mot ett samlat NU-sjukhus och att redovisa de verksamhetsmässiga, personalmässiga, miljömässiga och ekonomiska konsekvenserna av verksamhetsförändringar till styrelsen för ställningstagande.


– Det vi säger idag är att vi accepterar strukturbeslutet och vi vill arbeta vidare mot NU-sjukhuset där vi bättre tar tillvara våra samlade resurser. Det är väldigt viktigt att NU-sjukvården får chansen att gå framåt nu!, säger styrelsens ordförande Britt-Marie Andrén Karlsson.

– Det finns en oro för att det här beslutet riskerar att skapa ett stort och ett litet sjukhus. Enligt strukturbeslutet ska det vara balans mellan sjukhusen och det vill vi säkerställa genom att konsekvenserna lyfts upp till styrelsen inför genomförande av verksamhetsförändringar, fortsätter Britt-Marie Andrén Karlsson.

Upphandling av kostverksamheten återremitterades

I enlighet med ett tidigare beslut i styrelsen har en upphandling förberetts av kostverksamheten på Uddevalla sjukhus och Näl. Kostverksamheten drivs idag i egen regi på Uddevalla sjukhus och av en upphandlad entreprenör på Näl. Styrelsen valde att återremittera ärendet till styrelsemötet i juni för att få fördjupade svar på ett antal frågor.

 



Kontaktperson: Britt-Marie Andrén Karlsson, styrelsens ordförande, tfn 0705-61 50 38
Peter Spjuth, vice ordförande, tfn 0701-50 79 29 Sten Axelsson, sjukhusdirektör, tfn 0705-64 12 99 Vivian Komstadius, informatör, tfn 0730-60 60 77


Läs meddelandet som PDF